De dandy is terug in Den Haag!

Louis Couperus onderhield zijn leven lang een haat-liefde verhouding met zijn geboortestad Den Haag. Liever flaneerde hij aan de ‘Blauwe kusten’ van Frankrijk of Italië zoals het een echte dandy betaamde in het fin de siecle van de vorige eeuw. In het Mesdag Museum in Den Haag is vanaf 1 april een tentoonstelling gewijd aan het dandyisme onder de titel Leven als een dandy. De elegante man van 1800 tot nu. […]

Afbeelding op de affiche van de tentoonstelling 'Leven als een dandy'Louis Couperus onderhield zijn leven lang een haat-liefde verhouding met zijn geboortestad Den Haag. Liever flaneerde hij aan de ‘Blauwe kusten’ van Frankrijk of Italië zoals het een echte dandy betaamde in het fin de siecle van de vorige eeuw. In het Mesdag Museum in Den Haag is vanaf 1 april een tentoonstelling gewijd aan het dandyisme onder de titel Leven als een dandy. De elegante man van 1800 tot nu.
De expositie maakt duidelijk dat de dandy van alle tijden is en dat David Beckham en P-Diddy, hedendaagse stijliconen, net zoveel aanspraak maken op het predikaat als hun negentiende-eeuwse illustere voorgangers Oscar Wilde, Gabrielle d’Annunzio en de beroemdste van allemaal, Beau Brummell. Van 1 april tot 6 augustus 2006 kan men aan de hand van schilderijen, foto’s en kleding de ontwikkeling van het dandyisme bekijken.

Oscar Wilde, de beroemde schrijver en dandy, was er aan het eind van de negentiende eeuw van overtuigd dat de dandy de toekomst had. Met verfijnde manieren en toonaangevend gekleed deed de dandy vooral in Frankrijk en Engeland van zich spreken. Men streefde er naar om van zichzelf een kunstwerk te maken. Diverse schrijvers hebben over het thema geschreven: Oscar Wilde behandelde het uitvoerig in zijn boeken en toneelstukken en Barbey d’Aurevilly en Baudelaire legden de leefregels van Beau Brummell vast. Het belangrijkste boek is ongetwijfeld A rebours van Joris-Karl Huysmans, die geldt als ‘de profeet van de decadenten’. In de eenentwintigste eeuw is het dandyisme vooral in zwang in de wereld van de couture en mag de couturier Karl Lagerfeld gezien worden als de belichaming van een eigentijdse dandy. Ook op de catwalks van Parijs en Milaan valt de ‘dandylook’ met regelmaat te bewonderen. Het verschijnsel is zelfs weer zo ‘hot’, dat er sinds kort een tijdschrift met de toepasselijke titel Dandy op de markt is.

Lees ook:  Expositie schilder Willem van Konijnenburg (1868-1943) in Genhout

– Leven als een dandy. De elegante man van 1800 tot nu. Museum Mesdag. Laan van Meerdervoort 7f. 2517 AB Den Haag. 1 april – 6 augustus 2006.
– Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, geschreven door gastconservator John Sillevis: Leven als een dandy. € 14,95. Uitgever: Terra-Lannoo. ISBN 90 58 97 375 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *