De enorme explosie van Toengoeska in Centraal-Siberië op 30 juni 1908

Meer dan een eeuw geleden, in de nacht van de laatste junidag op de eerste julidag werd Europa opgeschrikt door een plotseling fel verlichte nachthemel. De oorzaak, zo bleek pas weken later, lag in Centraal-Siberië. […]

Mysterieuze oer-knal
Hoewel ruim drie jaar geleden werd beweerd dat er buitenaards bewijs was gevonden voor de omvangrijke explosie van Toengoeska in Siberië, liggen de feiten ietwat anders. In de eeuw die na de bewuste nacht is verstreken, is nog niemand erin geslaagd exact uit te pluizen wat er precies is gebeurd dat die explosie heeft veroorzaakt. De aldaar bestaande krater wordt onder meer toegeschreven aan de super-knal van die bewuste dag. Deze had zelfs de kracht van duizend atoombommen van die, welke boven Hiroshima werd afgeworpen, en dat is niet bepaald gering, zeker niet als men in aanmerking neemt welk enorm gebied toen volkomen is platgelegd. Het gaat daarbij om een oppervlakte van de Duitse deelstaat Saarland.
In het geschiedenis-magazine van het tweede Duitse publieke televisienet — met de — godbetert — Engelse benaming ZDF History — terwille van de lieve vrede: waarom toch? — wordt op zondag 8 maart, vanaf 23:25 uur, gedurende drie kwartier aandacht aan het ruim een eeuw oude mysterie besteed. Deze aflevering draagt de titel Apokalypse in Sibirien — Das Geheimnis von Tunguska.

Enorme drukgolf
Tijdens die dertigste juni van 1908 hebben alle functionerende seismografen ter wereld een enorme drukgolf geregistreerd. Daarvoor kon aanvankelijk geen redelijke verklaring worden gevonden. Wel werd vastgesteld dat de nachthemel boven Europa fel verlicht was. En dat is drie nachten achtereen zo gebleven. Het ligt voor de hand dat er, als direct gevolg daarvan, onder de bevolking wilde geruchten de ronde gingen doen.
Pas weken later is gebleken dat de oorsprong daarvan in Centraal-Siberië lag. Daar was boven de taiga een zeer omvangrijke vuurbal geëxplodeerd. De daaruit voortgevloeide catastrofe zorgt tot op de dag van vandaag voor raadsels. Wat is er indertijd precies gebeurd? Is er eventueel een geheime wapen getest, of is er een meteoriet neergestort? Zou er sprake kunnen zijn van een buitenaards ruimteschip dat, al dan niet op een onbedoelde wijze, is geland?

Slechts weinig getuigen
Exacte waarnemingen zijn van slechts enkele mensen bekend. In het gebied dat nauwelijks door mensen werd, en ook nu wordt, betreden, bevinden zich alleen wat nomaden van de stam der Toengoezen, die er hun rendieren houden en er eveneens op berenjacht gaan. De dichtst bij Toengoeska gelegen nederzetting bevindt zich op zeventig kilometer afstand van de plek van het gebeurde, en zelfs daar zijn toen ruiten gesneuveld.
Die paar getuigen berichten allen van een neerkomende vuurbal die het woud vernietigde: bomen raakten in brand of vielen om. Pas twee decennia later zijn Russische wetenschappers begonnen met een onderzoek.
Gegevens over hun bevindingen worden in de ZDF-documentaire nader toegelicht.
____________
Afbeeldingen

1. Illustratie bij de berichten van de schaarse ooggetuigen.
2. Omver gegane bomen en verkoolde resten van afgebrande bomen in Toengoeska.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *