De Jolige Weduwvrouw, in nieuwe versie, rechstreeks uit Dresden

De componist Franz Léhar op latere leeftijdNieuwerwetse visie op oude operette
Op vrijdag 21 december kunt u getuige zijn van van de Weense  operette Die lustige Witwe uit december 1905, van de muziektheaterkoning in het ietwat lichtere klassieke genre, Franz Léhar (1870-1948). De Duits-Franse cultuurzender Arte presenteert vanaf 22:05 uur een rechtstreekse uitvoering van deze operette, geschreven door een talent dat nog goed veertig composities voor het muziektheater zou realiseren en daarmee grote populariteit zou genereren.
De versie die we op Arte éénmalig kunnen volgen, betreft een productie van dit jaar, met een duur van 135 minuten, in de regie van Don Kent; voor de enscenering tekent Jérôme Savary. Arte meldt dat deze interpretatie een snoepjeskleurige en tevens subtiele hommage is aan de gouden tijd van Hollywood met de aldaar vervaardigde revue-films en de bijbehorende muziek. Het betreft hier de uitzending van de première in de Semper Oper te Dresden, die weliswaar als live wordt gekwalificeerd, doch zeitversetzt (via een uitgesteld relais, noemde men dat vroeger in Hilversum/Bussum) aan de kijkers wordt aangeboden.

Lees ook:  Verfilming van Die lustige Witwe, een eeuw na de première

Nieuw leven
Lehár is er met Die lustige Witwe in geslaagd de toen pas doodverklaarde kunstvorm operette nieuw leven in te blazen, en hij deed dat op precies die wijze, welke de juiste impuls wist over te brengen naar het publiek van nu goed een eeuw geleden. De handeling speelt zich af in het Parijs van het fin de siècle, waar de zinnelijkheid hoogtij vierde en alle eventueel erotische, dan wel licht platvloers-seksuele toespelingen eerder tot meesmuilen of ondeugend genieten konden leiden dan wanneer de scenaristen, Victor Léon en Leo Stein, alles dicht(er) bij huis zouden hebben laten afspelen.

De componist
Meer achtergrond-informatie over het leven en de werken van Franz Lehár, alsmede andere wetenswaardigheden zijn te vinden in het uitgebreide artikel, dat ik eveneens heden heb gepubliceerd op de site Tempel der Toonkunst.
___________
Afbeelding: De componist Franz Léhar op latere leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *