De moderne tijden in een oud-Hollandse stijl

Vier grote tegeltableaus afkomstig uit het spoorwegstation in Delft zijn te zien in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. De tableaus, die ‘Overvloed’, ‘Telegrafie’, ‘Stoomkracht’ en de ‘Delftse stedemaagd’ voorstellen, zijn ontworpen door Adolf le Comte, die in 1885 artistiek adviseur en ontwerpen van de Porceleyne Fles was. Het station in Delft is tussen 1883 en 1885 gebouwd naar ontwerp van architect C.B. Posthumus Meyjes.
In 1959 zijn de tableaus, tijdens een modernisering van het station, uit het gebouw verwijderd. Via een particuliere collectie zijn de tegels in het bezit van het museum gekomen, die dankzij subsidies in staat was de zwaar beschadigde tableaus te laten restaureren. De allegorische voorstellingen zijn traditioneel van opzet, terwijl de thematiek nadrukkelijk naar de moderne tijd verwijst.

Ook andere recent gerestaureerde werken zijn te zien in het museum. Zo ontwierp Posthumus Meyjes in 1903 ook ‘Het Leesmuseum’ aan het Rokin te Amsterdam. De schouwen van het gebouw, betegeld met ontwerpen van Bert Nienhuis van De Distel, zijn eveneens opgenomen in de expositie.

Het Nederlands Tegelmuseum (Eikenzoom 12, Otterlo, tel. 0318-591519) is op dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 – 17.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 13.00 – 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *