De Ridderzaal weer als in 1904

Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw, maar sinds 1904 is het op de derde dinsdag van september het toneel van de jaarlijkse opening van het parlementair jaar: de Ridderzaal op het Binnenhof te Den Haag. Het interieur heeft het afgelopen jaar een grondige renovatie ondergaan. […]

Exterieur van De Ridderzaal, omstreeks 1900Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw, maar sinds 1904 is het op de derde dinsdag van september het toneel van de jaarlijkse opening van het parlementair jaar: de Ridderzaal op het Binnenhof te Den Haag.
Het interieur heeft het afgelopen jaar een grondige renovatie ondergaan. Opvallend is dat men er voor heeft gekozen om zo veel mogelijk te herstellen van het interieur zoals het in 1904 werd ontworpen door architect Pierre Cuypers. Zo is de kleur van de wanden teruggebracht in de oorspronkelijke toonzetting uit 1904, namelijk in een zandkleur (in plaats van wit) en zijn de stoelen die Cuypers ontwierp gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd. De troon en de neventronen waren vorig jaar al opnieuw bekleed met dezelfde stof als in 1904: zijden velours uit Lyon.
Tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september aanstaande is de Ridderzaal een extra tweede (zon)dag geopend, zodat het publiek alvast de nieuwe inrichting kan bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *