Edgar Degas: Les Danseuses in de Tate Gallery

In een tweeledige anthologie uit 1949, met daarin zesennegentig schilderijen — die zich in ieder geval toen de Tate Gallery te Londen bevonden —, aangevuld met op de afbeelding betrekking hebbende teksten van tientallen internationale auteurs, kunnen we ook nog één en ander aan kunst van het fin de siècle vinden. […]

In een tweeledige anthologie uit 1949, met daarin zesennegentig schilderijen — die zich in ieder geval toen in de Tate Gallery te Londen bevonden —, aangevuld met op de afbeelding betrekking hebbende teksten van tientallen internationale auteurs, kunnen we ook nog één en ander aan kunst van het fin de siècle vinden.

Partez, sans le secours inutile du beau,
Mignonnes, avec ce populacier museau,
Sautez effrontément, prêtesses de la grâce!

En vous la dance a mis quelque chose d’à part,
Héroique et lointain. On sait de votre place
Que les reines se font de distance et de fard.

Voor de liefhebbers zonder voldoende kennis van het Frans om de inhoud van die zes regels tot op het merg te kunnen doorgronden, is er een Engelse vertaling aan toegevoegd:

Go, without the useless help of beauty,
Little ones, with commonplace faces,
Jump impudently, priestesses of grace!

Dance has put you in a class apart
Heroic and distant. In your world one knows
that queens create themselves out of distance and make-up.

Niet alleen het afgebeelde schilderij — Les Danseues — is van Edgar Degas (1834-1917), ook de tekst stamt uit diens voor schrijven iets gemakkelijker hanteerbare penseel: potlood, pen of ganzenveer.

Lees ook:  Danseresje van veertien

Het geheel stamt uit het boek Painters and Writers, in 1949 uitgegeven door de Londense Tate Gallery, en bedoeld om te tonen hoe goed teksten — op slechts enkele uitzonderingen na afkomstig uit bestaande literatuur van heinde en verre, uit brieven of dagboeken van vooral bekende schrijvers — erbij passen. Alleen in het geval van Degas en van John Constable (1776-1837) gaat het om een eigen tekst bij de afbeelding, die evenals de vierennegentig overige in het onderhavige boek op kunstdruk worden voorgesteld. Op de bladzijde daar tegenover, op ander papier van hoogwaardige kwaliteit, is de tekst afgedrukt.

Een ander voorbeeld uit dit boek is te vinden als eerste bijdrage die heden is opgenomen op een nieuwe boekensite: Over oudere boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *