Een bijzondere collectie zilver

Het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) te Den Haag herbergt zo’n twintigduizend ontwerpen op het gebied van zilver en juwelen. Een aanzienlijk deel van deze archieven behoeft bijzondere conservering, waaronder ontzuring en restauratie, waarna een deel hiervan zal moeten worden gedigitaliseerd. Voor de ontsluiting van deze bijzondere collectie zoekt het RKD extra financiering. […]

Deze gedetailleerd uitgewerkte ontwerptekening voor gebruikszilver in art nouveau-stijl behoort tot het archief van N.V. Koninklijke Van Kempen & Begeer. De serie bestaat uit een dienblad, lepelvaasje, suikerbak en een melkkan. Het ontwerp is mogelijk van Carel Begeer zelf en dateert waarschijnlijk rond 1910. Begeer staat bekend om zijn elegante en rijke vormgeving met duidelijke invloeden van de art nouveau. Of het ontwerp ooit is uitgevoerd is niet bekend. Dergelijke serviezen werden gemaakt voor een kleine elite en zijn vandaag de dag geliefde verzamelobjecten.

Deze tekening maakt onderdeel uit van circa twintigduizend ontwerpen in de collectie vormgevingsarchieven op het gebied van zilver en juwelen uit de collectie van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) te Den Haag. Deze instelling mocht in 2009 de archieven van de bekende Nederlandse zilverfabrikant N.V. Koninklijke Van Kempen & Begeer en voorgangers, en zijn ontwerpers A. Bonebakker & Zoon, Frans Zwollo senior en Frans Zwollo junior aan haar collectie toevoegen. De archieven zijn rijk aan uniek beeldmateriaal van belangrijke negentiende- en twintigste-eeuwse ontwerpers en getuigen van nagenoeg alle terreinen waarop de zilver- en juwelenfabrikanten actief zijn geweest: van handgemaakt tot industrieel vervaardigd gebruikszilver (unica en serieproducten), van (koninklijke) juwelen en gelegenheidspronkstukken tot souvenirs.

De totale omvang van deze archieven bedraagt ruim honderd meter. Een aanzienlijk deel van de duizenden tekeningen in deze archieven behoeft bijzondere conservering, waaronder ontzuring en restauratie, waarna een deel hiervan zal moeten worden gedigitaliseerd. Voor de ontsluiting van deze archieven zoekt het RKD extra financiering.

Lees ook:  Tentoonstelling Parijs: Bijoux de stars

Het RKD acht het van groot belang dat deze unieke archieven behouden blijven en ontsloten worden, zodat ze beschikbaar kunnen worden gesteld voor onderzoek en raadpleging. Het RKD hoopt dat u, vanwege het belang van deze zilverarchieven, dit project wilt steunen. Bijdragen zijn welkom op bankrekening 507640, t.n.v. Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie te Den Haag, o.v.v. Project Zilverarchieven. Voor meer informatie kunt u terecht bij: drs. Irene Meyjes, projectmedewerker Zilverarchieven, 070-3339737 – meyjes@rkd.nl.

Meer informatie over zilver rond 1900 is te vinden in de volgende literatuur:
A. Krekel Aalberse. Zeist zilver werken, Zwolle 2004, A. Krekel, Carel J.A. Begeer, Zwolle 2001, A. Krekel, Silver: 1880-1940, Art Nouveau, Art déco, Stuttgart 2001 en J.R. der Molen, R.J. Willink en A. Krekel. Silver of a new era, Rotterdam (Museum Boijmans van Beuningen) 1992.

Afbeelding:
Ontwerp voor een zilverservies. Ontwerper en datering onbekend. Archief N.V. Koninklijke Van Kempen & Begeer en voorgangers, collectie RKD Den Haag.

Met dank aan Irene Meyjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *