Ennio Morricone dirigeert eigen composities op cultuurzender Arte

De componist Ennio MorriconeMusicus in elke vezel
Zondag 20 mei, vroeg in de avond, tussen 19:00 uur en 19:45 uur wordt op de cultuurzender Arte een concert gepresenteerd met composities van Ennio Morricone, de in 1928 geboren Italiaanse componist, die vooral naam heeft gemaakt met filmmuziek. In deze kolommen is Morricone aan bod gekomen in verband met de muziek, die hij heeft geschreven voor de film Legend of 1900 — zie ons artikel van donderdag 10 mei, en een latere bijdrage over de reacties op die film, in deze kolommen verschenen op maandag 14 mei.
Men kan zich afvragen of deze musicus ooit tot die internationale, onaantastbare status zou zijn geraakt, indien hij niet ooit klasgenoot van de (latere) regisseur van — vooral zogenaamde spaghettiwesterns — zou zijn geworden. Want deze Sergio Leone (1929-1989) was het die in 1964 bij Ennio Morricone aanklopte en hem verzocht muziek de schrijven voor een film, die de titel meekreeg A Fistful of Dollars. Het zou hun beider startpunt naar het grote succes worden. Tot aan het overlijden van Leone hebben die twee een kwart eeuw lang intensief samengewerkt aan films.

Unieke combinatie
Ennio Morricone was één van de eerste componisten, die orkestmuziek wist te combineren met pop en avantgarde-tecnieken daarbij evenmin schuwde. Pas toen hij zesenzeventig jaar was, heeft hij voor het eerst de rol van dirigent op zich genomen, en dat deed hij bij het koor en orkest van de Bayerische Rundfunk in München (2004). Daarin wordt niet alleen muziek uit enkele van ‘zijn’ beroemdste rolprenten uitgevoerd, maar worden er ook gedeelten van die films vertoond, die de componist van commentaar voorziet.Regisseur Sergio Leone, onverbrekelijk verbonden met de muziek van zijn klasgenoot
Deze concertregistratie wordt herhaald als eerbetoon aan Ennio Morricone, die op 25 februari van dit jaar werd onderscheiden met een Academy Award — beter bekend als Oscar — voor zijn levenswerk. Kenners van de filmwereld in dat verre Yankenland zijn ervan overtuigd dat Morricone in 1984 zeker een Oscar zou hebben gekregen voor zijn muziek bij de film Once Upon a Time in America — uiteraard opnieuw van Sergio Leone —, als hij daarvoor maar zou zijn genomineerd. Doch dat was niet mogelijk, omdat deze nominatie niet volgens de regels zou zijn. Complicatie was de hectiek waarmee de laatste hand aan de film was gelegd, en daarbij hadden de makers nagelaten in de officiële documentatie te vermelden dat Morricone de componist was. Overigens is hij uiteindelijk vijf keer voor zo’n onderscheiden voorgedragen.
Voor degenen, die deze drie kwartier aan veelzijdige uitingen in klanken en beelden — van muzikaliteit, gecombineerd met een groot inschattingsvermogen van de publieke smaak — moeten missen, gloort er hoop aan het einde van deze week: op zaterdagochtend om 08:00 uur herhaalt Arte deze bijdrage. Voor de regie daarvan tekende ene Giovanni Morricone — wat een toeval!

ARTE televisie: zondag 20 mei, 19:00 uur
ARTE televisie: zaterdag 26 mei, 08:00 uur

*****

Afbeeldingen
1. De componist Ennio Morricone.
2. Regisseur Sergio Leone, onverbrekelijk verbonden met de muziek van zijn klasgenoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *