Eugène Atgets foto’s van Parijs rond 1900 als voorbeeld

Het is aan een Amerikaanse collega te danken dat het oeuvre van sterfotograaf Eugène Atget met veel uniek materiaal over het snel veranderende Parijs van rond 1900 bewaard gebleven is. […]

Zondag 18 januari zendt de omroepgemachtigde Avro via het televisiekanaal Nederland 2 een nieuwe aflevering uit van het programma Close up. Deze is bedoeld voor de tijd tussen 18:25 uur en 19:20 uur. De uitzending behelst onder meer het fotowerk van Eugène Atget (1857-1927), die erin is geslaagd het rond 1900 in ijltempo veranderende Parijs in subliem gevoelige zwart-wit foto’s vast te leggen.
Na Eugène Atgets overlijden heeft de Amerikaanse fotografe Berenice Abbott (1898-1991) zijn nalatenschap aan foto’s voor het verdwijnen in het niets weten te bewaren. Daarvoor moet het gilde van fotografen haar dankbaar zijn. Zelf heeft ze uit onder meer die redding de inspiratie geput voor eigen werk door zich in de voetsporen van Atget te begeven en, op dezelfde manier als hij deed met Parijs omstreeks 1900, het New York van de jaren twintig en dertig in de vorige eeuw voor de nakomende generaties vast te leggen.

2 gedachten aan “Eugène Atgets foto’s van Parijs rond 1900 als voorbeeld”

  1. Ik heb ergens een tentoonstellingscatalogus liggen over Atget, met veel afbeeldingen – heel behoorlijk drukwerk ook.

    Neem er je Huysmans maar bij, bijvoorbeeld “Le Quartier Saint-Séverin”, waarin hij veel meer puur observaties noteert dan in het bekendere “La Bièvre”.

  2. Dat was dus David Harris, “Eugène Atget. Itinéraires parisiens” (Musée Carnavalet/éditions du patrimoine, Paris 1999). Er moet ook een deel Atget in de bekende Taschen reeks zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *