Hänsel und Gretel in eigentijdse versie

Scènefoto uit 'Hänsel und Gretel' in de uitvoering van de Nationale ReisoperaDe Nationale Reisopera brengt tot en met 29 maart de opera Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck naar de Nederlandse podia. De naam Engelbert Humperdinck zal menigeen associëren met een zoetgevooisde zanger van het populaire lied in de zeventiger jaren. Deze Humperdinck was van een heel ander kaliber. Als leerling van de beroemde Richard Wagner en leermeester van diens zoon Siegfried, componeerde hij enige opera’s en schreef hij muziek bij toneelstukken van ondermeer Shakespeare.
Op 23 december 1893 ging zijn opera Hänsel und Gretel in wereldpremière onder regie van niemand minder dan Richard Strauss. De zuster van Humperdinck, Adelheid Wette, schreef het libretto van Hänsel und Gretel en maakte er een opgewekter verhaaltje van dan de gebroeders Grimm. In haar versie werden Hans en Grietje niet onder valse voorwendselen het huis uitgezet, maar gingen de kinderen gehoorzaam aardbeien plukken. Ze kwamen inderdaad wel in het griezelige heksenbos terecht, maar beide ouders zaten thuis wanhopig op het kroost te wachten. Het is braaf en weinig ‘Grimmig’ bij de Humperdinckers, die ook nog met teksten als ‘Honger is de beste kok’ een sociaal engagement over het voetlicht wilden brengen, wat door het grote publiek in de negentiende eeuw niet bijster werd geappreciëerd. Uiteindelijk werd de opera toch een groot succes vanwege de aantrekkelijke, op Duitse volksliedjes geïnspireerde muziek.
De Nederlandse Reisopera gaat met haar vertolking van Hänsel und Gretel weer een beetje richting Grimm; van enige Wetteriaanse kneuterigheid is geen sprake. Regisseur Richard Jones heeft gekozen voor een eigenzinnige en geactualiseerde versie van het stuk, waarin hij problemen als verwaarlozing, mishandeling en misbruik niet schuwt. Vader en moeder zijn heel arm, maar verre van uitgehongerd en hun twee kinderen mogen dan wel verdwaald zijn; ze banen zich al zakkenrollend en stelend een weg naar het bos waar de griezelige heks Rosina Lekkermaul huist. Als u wilt weten hoe het verder gaat met Hänsel und Gretel, raadpleeg dan eerst www.reisopera.nl en spoedt u deze maand naar het theater.

De Nationale Reisopera. Humperdinck: Hänsel und Gretel. Regie: Richard Jones. M.m.v. Frances McCafferty, Nigel Robson, Nerys Jones, Mary Hegarty e.a. Holland Symfonia o.l.v. Guido Johannes Rumstadt. Decor en kostuums: John Macfarlane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *