H.G. Wells: War with the world

Vanavond van 22.10 tot 23.40 uur op BBC2 de docudrama ‘War with the world’ over de ‘vader van de science fiction’ H.G. Wells (1866-1946).
De titel refereert natuurlijk aan zijn beroemde roman The war of the worlds (1898), waarin de mensheid te maken krijgt met een invasie van planeet Mars. […]

H.G. WellsVanavond van 22.10 tot 23.40 uur op BBC2 de docudrama ‘War with the world’ over de ‘vader van de science fiction’ H.G. Wells (1866-1946).
De titel refereert natuurlijk aan zijn beroemde roman The war of the worlds (1898), waarin de mensheid te maken krijgt met een invasie van planeet Mars. Velen zullen de anekdote kennen van de paniek die de hoorspelbewerking van Orson Welles uit 1938 in de Amerikaanse huiskamers veroorzaakte: zijn hoorspel leek een gewoon muziekprogramma op zondagavond, dat om de zoveel tijd door verontrustende nieuwsberichten werd onderbroken. Die klonken zó realistisch dat veel luisteraars dachten dat New Jersey daadwerkelijk door marsmannetjes werd aangevallen. (Geïnteresseerden kunnen het hoorspel hier beluisteren.)
Acteur Michael Sheen speelt de profetische auteur met zijn bijna messianistische ambitie om een wereldstaat te creeëren en het mensdom van een wisse ondergang te redden. Ook is er aandacht voor de catastrofale gevolgen die zijn radicale denkbeelden over de vrije liefde hadden op zijn privéleven. Vandaar waarschijnlijk de waarschuwing op de website van de BBC: ‘This programme contains some strong language.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *