Jenufa

Zijn derde opera Jenufa (1894–1901) zou het eerste compositorische succes worden van de Tjechische componist Leoš Janá?ek (1854–1928), nadat dit werk twintig jaar later in Wenen werd uitgevoerd. Deze opera in drie bedrijven, gebaseerd op een toneelstuk van Gabriella Preissová, past in een reeks naturalistische opera’s zoals die aan het einde van de negentiende eeuw geschreven werden. […]

Leoš Janá?ekZijn derde opera Jenufa (1894–1901) zou het eerste compositorische succes worden van de Tjechische componist Leoš Janá?ek (1854–1928), nadat dit werk twintig jaar later in Wenen werd uitgevoerd. Deze opera in drie bedrijven, gebaseerd op een toneelstuk van Gabriella Preissová, past in een reeks naturalistische opera’s zoals die aan het einde van de negentiende eeuw geschreven werden. Jenufa is op wagneriaanse wijze geconcipieerd, in die zin dat het stuk volledig doorgecomponeerd is, ontdaan van recitatieven en aria’s.
Het Tjechische label Supraphon bracht onlangs een opname uit 1979 op de markt, met Janá?ek-kenner Frantisek Jilek als dirigent van het operaorkest en -koor van Brno. Lees hier een recensie van de cd-uitgave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *