‘Kermiskunst’ in Laren

Pret op een stoomcaroussel rond 1900Het Singer Museum in Laren is altijd in voor alternatieve presentaties. Dit voorjaar is de keus gevallen op het rumoerige kermisleven, dat vanaf de negentiende eeuw een grote mate van populariteit kende in de Lage Landen. Vooral door de uitvinding van de Stoomcarrousel werd de kermis een wervelende attractie met veel stoom, snelheid en spanning. Veel schilders blijken gefascineerd te zijn geweest door dit volkse fenomeen en hebben hun interpretatie van de kermis in het fin de siècle en in de jaren daarna op het doek vastgelegd. U kunt drie zalen bezichtigen die zijn ingericht met schilderijen uit de periode 1880 tot 1950 waarop het kermisleven in al z’n glorie te bewonderen valt. Onder de titel ‘Altijd Prijs! Kermis en Kunst’ zijn er tot 2 september 2007 schilderijen te zien van onder anderen Isaac Israëls, Pyke Koch en Charley Toorop.

Maar niet alleen de kunstminnaars zijn aan het goede adres bij Singer Laren: ook voor de kinderen is er van 7 tot en met 12 augustus een nostalgische kermis met ouderwetse draaimolen in de tuin van het museum ingericht.
De kermis raakte niet alleen de schildersziel; ook dichters deden inspiratie op in de opwindende kermiswereld. Journalist Bert Bevers maakte een selectie uit ‘kermisgedichten’ van diverse Nederlandse dichters. Het boek is te koop in de museumwinkel voor 18,75 en is getiteld ‘Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *