Mahler deze week ook op BBC Proms

Gustav MahlerErik Schoonhoven wijst in zijn bericht van dinsdag 22 augustus onder meer op de uitvoering, heden woensdag 23 augustus in het Concertgebouw te Amsterdam, van de Vijfde Symfonie van Gustav Mahler door het Minnesota Orchestra onder leiding van Osma Vänskä. Degenen, die dat concert niet kunnen bijwonen of om welke reden dan ook (een financiële bij voorbeeld) die keuze niet kunnen maken, zij verwezen naar donderdag 24 augustus, wanneer hetzelfde ensemble dezelfde symfonie zal uitvoeren tijdens het 54ste concert van de BBC Proms 2006. Het concert biedt vóór de pauze een compositie van Samuel Barber (First Essay). Het nieuwe werk van Osvaldo Golijov (Three Songs), dat oorspronkelijk stond geprogrammeerd, komt te vervallen in verband met ziekte van de sopraan Dawn Upshaw; in plaats daarvan zal Beethovens Derde Pianoconcert in c-klein, met als solist Llyr Williams, worden uitgevoerd. Het Prom-concert begint om 20:30uur, de Mahler-symfonie is na de pauze, vanaf 21:30 uur te beluisteren, rechtstreeks via BBC Radio 3, en op de televisie, eveneens rechtstreeks, op BBC Four.
Mahler schreef zijn Vijfde Symfonie in de jaren 1901/1903, maar reviseerde het werk nogal eens. De eerste uivoering was op 18 oktober 1904 in Keulen, door het Gürzenich Orkest onder leiding van de componist. Nog in hetzelfde jaar verscheen de partituur in druk te Leipzig, een jaar later nogmaals in de derde versie. De Vijfde Symfonie is geschreven voor groot orkest (vier fluiten, piccolo, drie hobo’s, Engelse hoorn, drie klarinetten, basklarinet, drie fagotten, contrafagot, zes hoorns, vier trompetten, drie trombones, tuba, pauken, kleine trom, grote trom, bekkens, triangel, glockenspiel, tam-tam, harp en strijkers) en heeft een speelduur van ongeveer zeventig minuten.
Bijzondere roem verwierf deze symfonie nadat de Italiaanse filmregisseur Luchino Visconti (1906-1976) in zijn film De Dood in Venetië (1971) ― naar het gelijknamige, doch ietwat aangepaste, verhaal van Thomas Mann (1875-1955), begonnen in 1911, voltooid in 1912 ― het emotioneel-melancholische Adagietto heeft gebruikt.

Eén gedachte over “Mahler deze week ook op BBC Proms”

  1. Het programma van vanavond in het Concertgebouw is overigens gewijzigd wegens ziekte van sopraan Dawn Upshaw. In plaats van het nieuwe werk van Golijov wordt het vioolconcert van Sibelius uitgevoerd. Ik neem dus aan dat dit aangepaste programma ook tijdens de Proms zal worden gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *