Mahlers Derde Symfonie in Amsterdam, zondagmiddag op Radio 4

Dat het de komende ruim tweeënwintig maanden nog steeds weer Gustav Mahler Jaar zal zijn — in 2010 vanwege de herdenking van diens geboorte in 1860, in 2011 naar aanleiding van het feit dat diens overlijden in 1911 plaatsgreep —, zullen we nog op tal van plaatsen in Europa door middel van concerten, lezingen en alles wat verder te verzinnen valt in een dergelijk kader, wel beleven. […]

Mahlers Zeit ist die beste Zeit
De voorspelling van Gustav Mahler, “Meine Zeit wird kommen”, is wel zeer nadrukkelijk tot leven gekomen, zeker nu er twee jaren achtereen zal worden herdacht. Doch totdat het anticipando uit de Zesde Symfonie tot een iegelijk is doorgedrongen, heeft het altväterisch grazioso uit datzelfde opus waarschijnlijk nog iets langer nodig om een vaste plaats te veroveren. Bij de muziek van genieën kan dat echter niet storend zijn.

Op de klassieke muziekzender Mezzo-televisie wordt in de thans lopende week al voor de derde keer op één avond enige uren muziek van Gustav Mahler gespeeld: steeds twee symfonieën achtereen. Hedenavond zijn dat de ZesdeTragische, en de Zevende: Das Lied der Nacht. In die beide symfonieën komt een batterij koebellen voor, die u afgebeeld kunt vinden in het spotprentje dat is opgenomen in het artikel waarnaar in verband met de Zesde Symfonie door een link hierboven is verwezen.

Wie een beetje kan rekenen — en dat zijn er, als gevolg van falend onderwijs en bij degenen die zulks zouden moeten leren een welhaast totale desinteresse voor de ouderwetse vakken Lezen, Schrijven, Rekenen en (Nederlandse) Taal —, begrijpt dat er een hiaat is ontstaan, want driemaal twee komt nog steeds niet uit op zeven.
De Derde Symfonie ontbrak in die reeks, maar dat werd op een andere zender goedgemaakt, echter zonder beelden, aangezien het ‘slechts’ om radio gaat. Alsof het afgesproken werk is, wordt dat hiaat nog een keer opgevuld, aanstaande zondagmiddag op Neerlands zender Radio 4 in het Middagconcert van de Avro, dat vanaf 14:02 uur zal worden uitgezonden.
Het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons presenteert die middag een eigen visie op Mahlers Derde Symfonie in d kleine terts, gecomponeerd in de periode 1893-1896. De instrumentalisten worden bijgestaan door een behoorlijk aantal menselijke stemmen, van het Groot Omroepkoor en van het Jongenskoor Rijmond, dat wordt aangevuld met jongens van het Sacramentskoor Breda. De mezzosopraan Bernarda Fink neemt de solopartij voor haar rekening met de tekst O Mensch, gib acht! uit Also sprach Zarathustra (1883-85) van Friedrich Nietzsche (1844-1900).
__________
Afbeelding: Gustav Mahler; tekening — in Oost-Indische inkt met cocktailprikker — door Tonny Groenhuysen, Buitenpost. (Collectie Heinz Wallisch, tevens ©.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *