Muziek (mini) Agenda 2010 met tal van fin de siècle foto’s

Een splinternieuwe agenda op zakformaat biedt een rijke keuze aan foto’s van musici individueel en van ensembles, alsmede enkele andere elementen uit de wereld van de klassieke muziek, waarbij de periode rond 1900 rijkelijk is vertegenwoordigd. […]

Aantrekkelijke Agenda
Zelfs als men een omvangrijke agenda nodig heeft voor het komende jaar — bij voorbeeld omdat men veel concerten en andere culturele avonden ruim van tevoren wil noteren, of om welke andere reden dan ook —, is het onlangs verschenen boekje dat de titel Muziek (mini) Agenda 2010 draagt, per definitie een goede aanschaf, zelfs als men in het geheel geen agenda meent nodig te hebben. Als boekwerkje biedt het drieënvijftig foto’s van personen of ensembles uit de wereld van, voornamelijk, de klassieke muziek, welke al dan niet zijn voorzien van een opdracht aan het adres van degene die er een exemplaar van mocht ontvangen. Soms ook is de foto in kwestie nog voorzien van enkele toelichtende woorden. Onder de afgedrukte foto’s staat nog een tekst met enkele toelichtende woorden of regels, waarin de lezer van nadere informatie wordt voorzien. In dit specifieke geval krijgt de uitdrukking rijk geïllustreerd naast de letterlijke ook een figuurlijke betekenis, mede doordat hier veel niet-alledaagse foto’s zijn afgedrukt.

Fascinerende foto’s
Op het voorplat staat een gedeelte van een foto van de Franse violist Jacques Thibaud (1880-1953) [1] die in het boekje in zijn geheel is opgenomen tegenover Week 48. De tekst vermeldt dat het exemplaar in kwestie is geschonken “à mes bons amis Monsieur et madame Mengelberg: à l’artiste aussi grandque sincère; aux charmants amphytrions. Amsterdam 1er Octobre 1903”. [2]
Geen van de foto’s is in meer kleuren afgedrukt, en dat zal in de originele versie evenmin het geval zijn: deze zijn hetzij in zwart/wit dan wel in sepia. Veel van de in deze nieuwe Agenda gepubliceerde portretten betreffen beroemdheden, al zijn tal van de namen heden ten dage alleen nog bij vakmensen of grote liefhebbers bekend. Een groot deel van de afbeeldingen betreft mensen — solo of in combinatie — uit de periode rond 1900.
___________
[1] De naam Jacques Thibaud wordt nog redelijk vaak genoemd in biografieën van kunstenaars, en dan niet zelden in combinatie met die van de pianiste Marguérite Long (1874-1966). Er is een stichting die de naam van deze beide virtuozen draagt en concoursen organiseert
[2] Foto: Lacroise, Nice.
__________

Muziek (mini) Agenda 2010. Samenstelling en redactie Dr. Frits Zwart. 120 pagina’s, 11,5 x 16,5 cm, gebonden, met leeslint. Bekkink & Blitz Uitgevers BV, Amersfoort; in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut, Den Haag. EAN 8716951106747; Prijs € 9,90.
____________

Afbeeldingen
1.  Voorzijde van de recentelijk uitgekomen Muziek (mini) agenda 2010.
2. Aaltje Noordewier-Reddingius siert de pagina tegenover Week40 in de Muziek (mini) Agenda 2010. Met opdracht aan Tilly Mengelberg, 22 december 1906.
Zie ook onze bijdrage — over het tekstboekje uit 1900 van Mendelssohns Elias — opgenomen op deze site op 25 december jongstleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *