Oscar Wilde’s Bosie is tevens Caspar Wintermans’ Bosie

Omslag van 'Alfred Douglas — A Poet’s Life and His Finest Work' van Caspar WintermansUitgeverij Peter Owen in Londen presenteert op donderdag 29 maart de Engelse editie van het boek Alfred Douglas — A Poet’s Life and His Finest Work van onze mede-lagelander Caspar Wintermans. Thomas Wright kwalificeert dit geschrift van Caspar Wintermans als “An excellent book full of brilliant and original insights that makes a real contribution to the subject.” Die Nederlandse versie is voor het eerst in 1995 opgenomen in het, toen nog bij de Arbeiderspers verschijnende, literaire tijdschrift Maatstaf, dat helaas ter ziele is. Vier jaar daarna is het ook in boekvorm uitgekomen, eveneens bij de Arbeiderspers, in de reeks Open Domein.

In 2001 is daarvan een Duitse vertaling verschenen bij uitgeverij Karl Blessing te München, een onderdeel van Random House Deutschland. Reeds eerder heeft deze Caspar Wintermans met betrekking tot de beide, zeer geprofileerde, persoonlijkheden, Alfred Douglas en Oscar Wilde, gepubliceerd. Halcyon Days: Contributions to ‘The Spirit Lamp’; Oscar Wilde: A Plea and a Reminiscence; en Dear Sir: Brieven van het echtpaar Couperus aan Oscar Wilde. Dit boekje is in een oplage van 250 exemplaren verschenen bij Avalon Pers te Woubrugge.
In 2005 is verschenen I desire the Moon: de editie van het dagboek van Olive Custance, de echtgenote van Lord Alfred Douglas. Momenteel werkt Caspar Wintermans aan een editie van de correspondentie van Bosie. De kleinzoon van Oscar Wilde, Merlin Holland, is van mening dat “Caspar Wintermans’s knowledge of Lord Alfred Douglas’s life is second to none.”
Wij hopen, en verwachten, in deze kolommen reeds voor de dag van verschijnen flink wat uitgebreider te kunnen ingaan op de inhoud van de Engelse versie van deze bijdrage over het leven van Alfred Douglas — een Griekse tragedie met elementen van een soap opera, door de Londense uitgever gekwalificeerd als “eagerly awaited and highly controversial” — en zijn ‘finest work’: een anthologie van diens poëzie.
Voor degenen, die het boek nu alvast willen bestellen: ISBN 0-7206-1207-5. Overigens kan dat ook direct via de website van de uitgever, Peter Owen.

3 gedachten aan “Oscar Wilde’s Bosie is tevens Caspar Wintermans’ Bosie”

  1. Niet helemaal duidelijk is of dit ‘slechts’ een vertaling is van de Nederlandse uitgave of ook een bewerking. De aangekondigde 380 p. lijken eerder op een bewerkte versie te lijken.

  2. Binnenkort zult u het weten. Over een week of twee heb ik het boek in kwestie ter beschikking, ook al wordt het pas op 29 maart in Londen gepresenteerd. Wij zullen er, zoals gemeld, in ieder geval nog uitvoerig over berichten.

  3. Geachte Evert,

    “Alfred Douglas: A Poet’s Life and His Finest Work” is inderdaad een lijviger boek dan de in 1999 verschenen Nederlandse editie. De biografische hoofdstukken zijn herzien en uitgebreid; er is een veel groter aantal gedichten opgenomen, compleet met annotaties; en de bibliografie (vooral van Bosie’s artikelen) is aangevuld.

    Caspar Wintermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *