De oudste Nederlandse zwijgende film uit 1905 op Geschiedenis 24

Hoewel je op het moment bijna wordt verstikt door allerlei nieuwe canons, waarvan sommige allang een mislukking zijn gebleken, moeten we er thans nog maar even van uitgaan dat de oudste Nederlandse zwijgende flits-film van enkele minuten uit 1905, gerealiseerd door de gebroeders Willy en Albert Mullens, daartoe toch behoort. [,,,]

Ten minste drie voorstellingen in de thuisbioscoop
In de thans lopende week kunt u, op het digitale Nederlandse televisiekanaal Geschiedenis 24, ten minste drie maal kijken naar een korte — zeg maar gerust zeer korte, want slechts enkele minuten durende — zwijgende Nederlandse film — van  — uit 1905, waarvan men in vakkringen vermoedt dat het gaat om de oudst bewaarde Nederlandse film met een fictieve inhoud. Dat adjectief mag er zeker ook wel bij als je de filmtitel op je tong laat smelten: De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort. Men stelle zich voor dat dit geen fictie was maar werkelijkheid . . ., al zijn er filmmakers geweest — jawel, er zijn erbij welke ik persoonlijk heb gekend — die de kijker graag op het verkeerde been zetten en eventueel zo’n heertje in kilt of avondjapon uit de hoge hoed toveren. Het Genootschap ‘Oud Zandvoort’ heeft het in dit verband zelfs over een slapstick.
Op dinsdag 23 juni is de film te zien tussen 22:42 uur en 22:49 uur; op woensdag 24 juni, om 18:41 uur, en op donderdag 25 juni vanaf 18:41 uur. Het is mogelijk dat de film tevens in de nachtelijke uren gedurende die dagen — en zelfs tot en met vrijdagnacht — zal worden vertoond, maar voor nadere exacte gegevens dienaangaande zou u even de website van het bewuste televisiekanaal moeten raadplegen.
__________
Foto:
Links Willy, rechts Albert, in het midden Moeder Mullens. Een foto van ca. 1900.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *