Parijs 1909 — verkeersdrukte op het Parijse Île de la Cité

Op de foto zien we rechts van het midden, op de achtergrond, de beroemdste kathedraal ter wereld: De Notre Dame in Parijs, door sagen en legenden, door romans en vertellingen zo beroemd geworden dat ook niet-gelovigen tijdens hun bezoek aan Parijs dit bijzondere gebouw op hun lijstje hebben staan van te bezichtigen objecten, in veel gevallen zowel van buiten alsook van binnen.
Zo heeft het er op een bepaald moment van de dag omstreeks 1909 [1] uitgezien op en bij de Quai Saint Michel in de Franse hoofdstad: een verkeersdrukte van belang met koetsen, huifkarren, omnibussen, en dus veel paarden. Rechts op de voorgrond zijn tramrails zichtbaar in beide richtingen, maar door het ontbreken van bovenleidingen is ook daar de ware paardenkracht in het geding geweest Diverse mannen dragen een lichtere hoed — die in later jaren wel als Maurice Chevalier-hoed werd aangeduid —dan de gewoonlijk zwarte.
Geheel links onder, achter de smeedijzeren lantaarn, ziet u een afsluitbare, lange uitstalling met daarop de mededeling Koopjes — in en verkoop van Muziek.

______

[1] De ansichtkaart is vanuit Parijs verzonden in augustus 1909 naar een adres in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *