Pessoa: ‘Nederland is een inferieur land’

De Nederlandse letterkundige Michaël Stoker heeft enkele onbekende teksten van Fernando Pessoa (1888-1935) over Nederland en België ontdekt. De Portugese dichter had bepaald geen hoge pet op van de lage landen. Zo noemt hij Nederland ‘een inferieur land’ en België een ‘pseudo-natie’: ‘dit type land voegt niets essentieels toe aan de beschaving. Ze kunnen ophouden te bestaan zonder dat de beschaving daaronder lijdt,’ aldus Pessoa. […]

De Nederlandse letterkundige Michaël Stoker heeft enkele onbekende teksten van Fernando Pessoa (1888-1935) over Nederland en België ontdekt, zo meldt nieuwssite nu.nl. De Portugese dichter had bepaald geen hoge pet op van de lage landen. Zo noemt hij Nederland ‘een inferieur land’ en België een ‘pseudo-natie’: ‘dit type land voegt niets essentieels toe aan de beschaving. Ze kunnen ophouden te bestaan zonder dat de beschaving daaronder lijdt. Wie in toekomstige generaties zal nog weten dat er een Nederlandse taal heeft bestaan?,’ zo vraagt Pessoa zich af.

Stoker stuitte op deze teksten tijdens de voorbereidingen van zijn proefschrift over het werk van de dichter, dat wordt gepresenteerd op de opening van het festival ‘Pessoa in Nederland’. Gedurende de hele maand maart worden op diverse locaties in Utrecht lezingen gehouden, speelfilms vertoond, toneelstukken opgevoerd en nieuwe Pessoa-publicaties ten doop gehouden. Ook zijn er optredens van Nederlandse en Portugese dichters. Op fernandopessoa.nl staat een gedetailleerde beschrijving van het programma.

Lees ook:  Bibliografie (2): Spanje & Portugal

Fernando Pessoa, bekend om zijn vele heteroniemen, is enorm populair in Nederland, mede door de niet aflatende vertaalarbeid van wijlen August Willemsen. De recente ontdekking van ’s dichters weinig barmhartige oordeel over onze natie zal daar vermoedelijk weinig aan veranderen. Van een afgelasting van het voornoemde festival is zover ons bekend geen sprake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *