Dat de constitutionele monarchie het einde van de negentiende eeuw haalde, was vooral te danken aan Prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), tweede zoon van koning Willem I. Hij was degene die de dreigende schandalen binnen de familie het hoofd wist te bieden. Hij stichtte met prinses Louise van Pruisen een voorbeeldig gezin en werd vanwege zijn gerespecteerde persoonlijkheid zelfs gepolst voor de Griekse troon.
In 1816 werd Frederik in Berlijn ingewijd als vrijmetselaar, en nog datzelfde jaar werd hij gekozen tot voorzitter van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Hij toonde zich een actief en toegewijd lid, en zou de functie 65 jaar lang bekleden.
De historicus Anton van de Sande, bijzonder hoogleraar aan de leerstoel Vrijmetselarij als geestesstroming en sociaal-cultureel Europees verschijnsel aan de Universiteit Leiden, houdt op vrijdag 23 juni een lezing met de titel ‘Grootmeester Frederik (1816-1881). Het leven van een prins en de vrijmetselarij in de negentiende eeuw’.
Van de Sande schetst een beeld van de ‘broederlijke’ omgang met de conservatieve en liberale elite, de inschakeling in het nationaal reveil rond het midden van de negentiende eeuw, een kruistocht tegen sektegeest en obscurantisme, de ‘sociale kwestie’ en het vraagstuk van wereldbroederschap na het uitbreken van de oorlog tussen Frankrijk in Duitsland in 1870.
Wie na de lezing meer over het onderwerp wil weten, kan de tentoonstelling in het Westfries Museum te Hoorn bezoeken, die aan prins Frederiks relatie met de vrijmetselarij is gewijd.
Meer informatie over de lezing, georganiseerd door Aries en OVN:
Tijdstip: 14.00 uur ontvangst met koffie/thee; 15.00 uur lezing, gevolgd door discussie; 16.30 uur borrel (op eigen kosten)
Aanmelding: In verband met de zaalreservering wordt deelnemers gevraagd zich vóór 19 juni 2006 aan te melden via: info@stichtingovn.nl. De lezing vindt doorgang bij een minimum van 10 deelnemers.
Toegang: Gratis voor studenten en promovendi (op vertoon van collegekaart). Van overige deelnemers wordt een bijdrage in de organisatiekosten gevraagd van € 5,-, over te maken op bankrekeningnummer 22.81.76.832 ten name van ‘OVN’ in Den Haag, o.v.v. ‘Lezing juni’.
Locatie: Haags Logegebouw, 2de Sweelinckstraat 131, Den Haag. Bereikbaar vanaf station Den Haag Hollands Spoor met tram 11, en vanaf station Den Haag Centraal met tram 17; voor reisadvies openbaar vervoer met plattegrond, zie www.9292ov.nl. Het gebouw is toegankelijk voor minder validen.