Radio 4 vrijdagmiddag met uitzending over Alphons Diepenbrock

Alphons Diepenbrock, getekend door Jarko Aikens, Groningen 1985. Archief Heinz WallischDiepenbrock? — ‘Im ersten Stock!’
Ongeveer een kwart eeuw geleden had één van onze Nederlandse orkesten een gastdirigent geboekt uit Wenen, en op het programma dat hij met het bewuste ensemble zou uitvoeren, stond onder meer werk van Alphons Diepenbrock (1862-1921). De dirigent kende tot op dat moment geen enkel werk van deze ooit veel en goed componerende Nederlander en daarom begaf hij zich, ten einde redelijk beslagen ten ijs in Nederland aan te komen, naar de grootste platenzaak van de Oostenrijkse hoofdstad. Bij de ingang van de winkel stelde hij aan één der medewerkers de vraag: “Haben Sie etwas von Diepenbrock?” — “Unsere Pop-Abteilung befindet sich im ersten Stock,” luidde het onverbiddellijke antwoord.
Vrijdag 9 november kunt u op de Nederlandse luisterzender Radio 4, vanaf 16:02 uur tot aan het einde van de middag, oorgetuige zijn van het NPS-programma Viertakt, waarin muziek, nieuwe compact discs en muziekactiviteiten onder de aandacht gebracht zullen worden. In de serie Canon Klassieke Muziek wordt Alphons Diepenbrock voorgesteld als ‘autodidact’ en ‘grootste Nederlandse componist van zijn tijd’.
________
Afbeelding: Alphons Diepenbrock, getekend door Jarko Aikens, Groningen 1985. Archief Heinz Wallisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *