Russische sloophamer tegen werelderfgoed

De Russische krant Novaja Gazeta heeft onthuld dat de Russische regering in het geheim vier gebouwen heeft gesloopt die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het gaat om vier historische panden, gebouwd in de elegante Russische Tudor-stijl (een soort Russische art nouveau), die op de binnenplaats stonden van ‘Rode Plein 5’, een enorm neoclassicistisch gebouw dat dateert van het einde van de negentiende eeuw.
In de toekomst zullen daar een prestigieus veilinghuis en luxeappartementen verrijzen. Ook wordt er een grote ondergrondse parkeergarage gebouwd, die volgens architecten de fundamenten van de beroemde St. Basilius–basiliek zou kunnen aantasten.
David Sarkisjan, verbonden aan Sjoesev Staatsmuseum voor Architectuur ziet in de vernieling van de gebouwen een voorbeeld van ‘staatsvandalisme’, maar volgens de federale commissie die verantwoordelijk is voor het behoud van Ruslands culturele erfgoed zijn de Unesco-regels niet geschonden, omdat de gesloopde gebouwen vanaf het Rode Plein niet zichtbaar zijn.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *