Scheepvaart van Groningen rond 1900 tijdens breed opgezette manifestatie

Als we het hier over de cultuur van rond 1900 hebben, ligt het zwaartepunt veelal op de vormen van kunst en letteren, alsmede wetenschap. Dat onze cultuur mede is gevormd door aspecten van buitenaf, is te zien op de manifestatie Van Kogge tot Coaster in en om een deel van de wateren langs de binnenstad van Groningen. […]

Onderdeel van de algemene cultuur
In Groningen loopt op zaterdag 15 en zondag 16 augustus de tien dagen durende manifestatie Van Kogge tot Coaster langzaam maar zeker ten einde. Langzaam door de veelheid aan presentaties, variërend van een rondrit met een oldtimerbus tot en met vaartochten met een Gronings veer. Diverse muziek- en theatergebeurtenissen, speelprogramma’s voor kinderen en de presentatie van oude ambachten bieden de geïnteresseerden voldoende afleiding voor het gehele weekeinde.
Aan de diverse kades liggen tientallen historische schepen, op de wal vertonen koren (met shanty’s of andere zeemansliederen), een duo, dan wel individuele musici (buikorgel of accordeon), hun kunsten en kan men in veel gevallen actief deelnemen in één der workshops, of een kijkje nemen in het open atelier van een kunstenaar: in dit geval gaat het om Geertje van der Zijpp. Er worden spelprogramma’s georganiseerd en er zijn speelplekken speciaal voor kinderen.
Diverse vaste onderdelen zijn al die tien dagen van 10:00 uur tot 18:00 uur en op zondag van 13:00 uur tot 18:00 uur te bezoeken.  In het Noordelijk Scheepvaartmuseum — dat gedurende al die dagen voor iedereen gratis toegankelijk is, zoals bijna alle onderdelen van het programma, met slechts een paar uitzonderingen waarvoor een habbekrats moet worden gedokt — wordt een driedimensionale reconstructie voorgesteld van de omgeving waar dit alles thans plaatsheeft. Vertoond op een halfrond scherm van 3 x 15 meter krijgt men de gelegenheid kennis te nemen de situatie aldaar omstreeks 1470. Fascinerend!

Grote belangstelling
Gedurende de laatste twee dagen ligt het zwaartepunt van de manifestatie op de scheepvaart van Groningen Rond 1900. Op de coaster Anda die aan de kade van het Hoge der A ligt, kan men zaterdag en zondag een expositie bekijken van historische foto’s, en op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum valt, eveneens op die dagen, een pakhuisboot te bekijken.
Volgens de organisatoren hebben zo’n tien- tot vijftienduizend mensen de diverse onderdelen van de manifestatie gedurende het eerste weekeinde bezocht. De ervaring leert ons echter dat gedurende de laatste dagen van zo’n relatief kort gebeuren de aantallen bezoekers groter zijn, al is dat bij een gebeurtenis als de onderhavige, waarvan het meeste in de open lucht plaatsheeft,  mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het feit dat de manifestatie eindigt op een zondag, biedt eveneens uitzicht op meer bezoekers dan tijdens weekdagen.
Zaterdag 15 augustus gaat het programma tot 21:00 uur door. Afgesloten wordt de dag met de Theatervoorstelling Wij gaan met de Hunze IX mee, op een vlonder achter het voormalige Natuurmuseum, dat op zijn beurt de opvolger van het Groningsch Museum was. Aanvang 20:00 uur.
Zondag 16 augustus wordt deze voorstelling op hetzelfde tijdstip herhaald. Daarna volgt nog aan het Hoge der A muziek van de Singing Detectives, waarmee om 22:00 uur een definitief einde aan de manifestatie Van Kogge tot Coaster zal komen, waarna het nog lang zal doorgaan in de vele kroegen en andere etablissementen van Groningen, onder meer aan de zuidkant van de Grote Markt waar de grootste horecaconcentratie van Europa is gevestigd.
Meer informatie, met name gedetailleerde gegevens van  het gehele programma kunt u bekijken op de daarvoor ingerichte website.

Klipper Jacoba
Eén van de langs het Hoge der A liggende schepen van rond 1900 is de authentieke éénmastklipper Jacoba, in 1898 gebouwd als zeilend vrachtschip en in hersteld bij De Zeilvaart in Enkhuizen waarna deze klipper in 1990 kon beginnen met de huidige, veelzijdige en tot ver over onze landsgrenzen geroemde activiteiten.  De huidige eigenaar, Jos van Wijngaarden, kan u daarover via de website van de Jacoba nader infomeren. De thuishaven van deze fraaie, 25 meter lange en 5 meter brede klipper met een zeiloppervlak van 250 vierkante meter, is Hoorn.
____________
Afbeeldingen
1. Voorzijde van de programmafolder van de manifestatie Van Kogge tot Coaster in en om de binnenstad van Groningen, tot en met 16 augustus 2009.
2. De klipper Jacoba, gebouwd in 1898, die deel uitmaakt van de manifestatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *