Speelfilm over Gustav Klimt zondagnacht op het eerste Duitse net

Gustav KlimtTerugblik op een leven
Twee jaar geleden realiseerde de Chileense filmmaker Raoul Ruiz (*1941), die in 1973 uit zijn geboorteland naar Frankrijk is uitgeweken, een rolprent getiteld Klimt, over het leven van de schilder Gustav Klimt. Ruiz wordt beschouwd als een van de meest productieve regisseurs van de laatste halve eeuw.
Het gaat hier om een vier landen-productie – Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië – die het leven in retrospectief laat zien van de Oostenrijkse fin de siècle schilder Gustav Klimt. Deze ligt begin in 1918 te Wenen op zijn sterfbed – hij overleed op 6 februari – als hij bezoek krijgt van zijn landsman en collega, de expressionist Egon Schiele, die toen 27 jaar oud was – geboren in juni 1890 –, en op 30 oktober van dat jaar zelf zou overlijden. In diens aanwezigheid kijkt Gustav Klimt terug op zijn leven dat in het Weense Baumgarten was begonnen in 1862.

Nasynchronisatie
Aangezien het gebodene in de vorm van een speelfilm is die de regisseur met acteurs uit verschillende landen heeft gemaakt, en waarin alleen de naam Veronica Ferres Duits is, mag men er gerust van uitgaan dat alle niet Duitse stemmen – Egon Schiele, in 1914 gefotografeerd door Josef Trckazoals die van John Malkovich en Stephen Dillane – zullen worden nagesynchroniseerd, hetgeen zo’n rolprent niet bepaald aantrekkelijker maakt. Om het nu maar eens voorzichtig uit te drukken.
Maar misschien wordt er veel aan fraaie kunst en aanverwante cultuur uit het leven van de beide fin de siècle artiesten getoond en maakt dat het anderhalf uur durende verhaal ook in deze vorm de moeite waard. De uitzending van deze rolprent wordt aanstaande zondag 10 februari gerealiseerd door de eerste Duitse zendgemachtigde ARD/Das Erste. De geplande aanvangstijd is middernacht. Op zich zou dat echter reeds kunnen betekenen dat het hier om een film gaat die boven het huis-, tuin- en keukenniveau uitstijgt en ook niet geschikt geacht wordt voor de massa en derhalve voor de zogeheten prime time.
____________

Lees ook:  Stocletpaleis op de Werelderfgoedlijst

Afbeeldingen
1. Gustav Klimt.
2. Egon Schiele, in 1914 gefotografeerd door Josef Trcka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *