Stalhouderij in de Stalstraat van Groningen omstreeks 1900

Foto’s in sepia wekken steevast associaties met vervlogen dagen. Mede afhankelijk van het getoonde denkt men niet zelden aan de jaren rond 1900, al moet men dat gevoel van tijd wel eens heel ruim nemen. In het geval van de stalhouderij in Groningen is die impressie echter juist. […]

Deze foto kreeg ik enige jaren geleden, kort voor het overlijden van een reeds toen hoogbejaarde vriend die het een aardige gedachte vond dat deze momentopname, uit 1900 of direct daarna, nog eens zou worden gepubliceerd. Niet alleen omdat zijn echtgenote was gelieerd aan de eigenaren van de Stalhouderij — de familie Van der Sleezen —, maar tevens omdat deze, letterlijk en figuurlijk,  zo’n fraai beeld geeft van de kleding van de mensen in de tijd van toen. Het paard staat er zodanig kalm bij dat men bijna geneigd is te geloven dat de mensen zich om een standbeeld hebben geschaard.
De stalhouderij was gevestigd in de Stalstraat — welke dus niet voor niets die naam droeg, al is er thans niets meer over dat daar heel direct op wijst — die zich aan de achterzijde van de Grote Martkt noordzijde bevindt, daaraan parallel loopt en drie kwarten van een rechthoek vormt, waarvan de beide korte zijden uitkomen in de Rode Weeshuisstraat.

Eén gedachte over “Stalhouderij in de Stalstraat van Groningen omstreeks 1900”

  1. Goede morgen,

    Ontdekte zojuist een foto van de stalhouderij, ben heel verrast
    Mijn grootouders en ouders hebben gewoond in de stalhouderij en ik ben er geboren
    Mijn grootouders hadden de stalling van de paarden en mijn grootvader was koetsier
    Mijn grootvader heette Rozema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *