Tentoonstelling en boek over Louis Couperus bespot

~Persbericht~

[LET OP: de tentoonstelling is nog maar tot 20  oktober te zien dus gaat u
vooral snel  nog en koop ook het indrukwekkende boek, verkrijgbaar in de museumshop van het Louis Couperus Museum. SB]

“Zijn leven lang heeft Louis Couperus in de schijnwerpers gestaan. Vanaf zijn eerste publieke optreden en zijn literaire debuut vormden zijn persoon en werk het mikpunt van spot, ironie, sarcasme en scherpe kritiek in kranten- en tijdschriftartikelen. Daarnaast putten vooral zijn tegenstanders zich uit in het publiceren van karikaturen, spotverzen, schotschriften, lachwekkende en meestal verzonnen anekdoten, grappig bedoelde aforismen, ironische en sarcastische persoonsbeschrijvingen, en parodieën.

Couperuskenner dr. H.T.M. van Vliet heeft voor het eerst een verzameling van  karikatuur, spot en parodieën  bijeengebracht, die door de Carbolineum Pers in twee delen wordt gepubliceerd. Tegelijkertijd gaat de tentoonstelling in het Louis Couperus Museum van start. De expositie is thematisch geordend in vier delen: uiterlijk, karakter, optreden en parodieën.

In de spottende teksten en karikaturen over Couperus speelt zijn uiterlijk een hoofdrol. Daarbij gaat het vooral om de vermeende vrouwelijkheid van de auteur; hij werd gezien als het prototype van de dandy en van de Hagenaar. Zijn karakter wordt meestal getypeerd als arrogant. De voordrachten die Couperus vanaf 1915 door heel Nederland hield zorgden voor een ware explosie aan spottende en honende teksten over zijn optreden. Zijn kleding, zijn stem en de aankleding van het toneel waren dankbare onderwerpen voor zijn tegenstanders. In deze tijd verschenen ook de meeste parodieën op de man en zijn werk.

Lees ook:  Over Aubrey Beardsley en zijn Chinese verzamelaars in 1898.

De tentoonstelling geeft een verrassend en nieuw beeld van de eigentijdse reacties op de schrijver en zijn boeken. Zij laat zien hoe in het eerste kwart van de twintigste eeuw werd aangekeken tegen en in het openbaar werd gereageerd op een van het gangbare afwijkende persoonlijkheid van wie vermoed werd dat hij homoseksueel was.

Het eerste exemplaar van het nieuwe boek van Dick van Vliet: Een orchidee tussen de aardappels. Louis Couperus bespot (Carboleum Pers, Kalmthout), in twee delen, werd op de opening van de expositie aangeboden aan illustrator Gabriel Kousbroek. Deze ontwierp speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe karikatuur.”

Afbeelding: Jan de Waardt ‘Een Haegsch schandael. De heren van Vrede en de heer Couperus’, augustus 1895 (uit het boek).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *