Uitvinder strafschop krijgt standbeeld

In Noord-Ierland wordt een standbeeld opgericht voor William McCrum, die in 1891 de penalty in het voetbal heeft verzonnen. Dat zal gebeuren in het dorpje Milford, omdat daar het veldje ligt waar McCrum op het idee kwam. Wellicht komt daar ook een ‘museum van de strafschop’.
McCrum was eind negentiende eeuw actief als doelman. Zijn idee achter de strafschop was dat bepaalde overtredingen fundamenteel ingingen tegen de basisprincipes van het voetbal. Daarom moest niet alleen de verantwoordelijke speler, maar het hele team worden gestraft.
Voor de invoering van de strafschop werden er alleen vrije trappen gegeven, ook in het doelgebied. Maar omdat alle spelers van de tegenpartij zich dan met z’n elven op de doellijn konden verschansen, was een treffer bijna uitgesloten.
En zo besloot de Football Association na een lange discussie tot invoering van de strafschop. Niet iedereen was het hiermee eens; het voetbal was (toen) immers een sport voor de ware gentleman. Zou een echte heer een andere heer doelbewust onderuit halen?
Het protest was opmerkelijk: sommige keepers gingen demonstratief naast het doel staan, met de handen in de zij. De tegenstander was soms solidair met de doelverdediger en schoot dan expres de bal naast, tot grote hilariteit van het publiek op de tribunes.

Via geschiedenis.vpro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *