Veelzijdige, nieuwe biografie in beelden over Richard Wagner

Voorplat van het boek in casuRijkdom aan beeldmateriaal
Morgen, 1 december 2007, verschijnt officieel het nieuwe boek van Wagner-specialist Walter Hansen, bedoeld ter herdenking, op 13 februari aanstaande, van de 125ste sterfdag van de meester van het Gesamtkunstwerk. Het plaatwerk is echter al zo’n twee weken in de boekhandel beschikbaar. Het is een grote en smaakvol uitgevoerde paperback geworden met in totaal 180 afbeeldingen, welke tesamen een biografie in een, letterlijk en tegelijkertijd figuurlijk, zeer ruime verscheidenheid vormen.
Het Duitse begrip Bildband valt bij ons niet adequaat met één woord te omschrijven. Het persbericht meldt het — in de onderhavige context voortreffelijk passende — begrip van de doorgecomponeerde vorm, die de lezer een hele kosmos biedt aan toneelscènes en aanplakbiljetten, handgeschreven mededelingen, partituren en aanverwants, naast tal van portretten van vriend en vijand, sponsors, collega’s, geliefden, echtgenotes en van de plaatsen waar het leven van Richard Wagner zich gedurende bijna zeven decennia heeft afgespeeld.

Overzichtelijk geheel
Overigens zijn er naast de bijschriften ook nog korte, verhalende teksten toegevoegd, die weliswaar in principe zijn beperkt tot wezenlijke biografische informatie over deze veelzijdige, aanbeden en evenzeer verguisde kunstenaar en anti-semiet, maar die toch diens wezen als mens en als kunstenaar belichten. Binnen dit boek vindt men echter in kort bestek alles wat nodig is om een overzichtelijk beeld te krijgen van één der meest invloedrijkste componisten uit de muziek- en theatergeschiedenis — en daadoor eveneens voor de cultuurhistorie van die tijd maatgevende figuren — omstreeks de vorige eeuwwisseling.Auteur Walter Hansen

Lees ook:  Cendrillon van Jules Massenet zaterdagavond op BBC Radio 3

Walter Hansen: Richard Wagner — Sein Leben in Bildern
174 pag., grote paperback; Originalausgabe
Deutscher Taschenbuch Verlag, München; december 2007
ISBN 978-3-423-34457. Prijs € 19,50.
(Deze prijs is echter alleen geldig in de Duitse Bondsrepubliek,
en in Nederland bij Boekhandel Die Weisse Rose, Amsterdam)
___________
Afbeeldingen

1. Voorplat van het boek in casu.
2. Auteur Walter Hansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *