VERSCHENEN: Heruitgave Het Eerste Principe (1903): een onbekende roman over De Nerée

~Persbericht~

 

Het Eerste Principe van ‘Hans Steengracht’ (A.D. van der Gon Netscher) uit 1903 gaat over een
vriendengroepje van moderne schilders en bohemiens. In geen andere Nederlandse roman wordt het symbolisme, decadentisme, mysticisme en occultisme van het fin de siècle zo van binnenuit beschreven. Daarnaast is hoofdpersoon Van Welderen gebaseerd op de kunstenaar Karel de Nerée tot Babberich. De Nerée’s verfijnde tekeningen en schilderijen behoren tot het bijzonderste en eigenzinnigste dat de Nederlandse (symbolistische) kunst van rond 1900 heeft voortgebracht. In deze desondanks volstrekt vergeten kunstenaarsroman wordt hij neergezet als een satanische ‘foute man’, die een ongewenst, héél vreemd kind verwekt bij een bevriende kunstenares. Volgens roddels in het Den Haag van destijds was dit gebaseerd op de werkelijkheid.

De Nerée-biograaf Sander Bink verzorgde de tekst van deze geïllustreerde heruitgave en voorzag het geheel van een uitvoerige kunst- en literair-historische inleiding.

Lees ook:  Beardsley in Holland: Jan van der Leeuw

Omslagbeeld: C.K.H. De Nerée Mystiek meisje in landschap. Potlood &  aquarel, 33 x 27 cm., ca. 1906 (privécollectie).

Brave New Books
ISBN 9789464184914

Bestel het hier of en vooral bij uw lokale boekwinkel!

*Addendum: Al vijftien jaar zoek ik de ingenaaide versie van de eerste (en tot voor kort enige) druk. Als die bestaat althans, geen spoor van kunnen vinden. Mocht u het bezitten dan hoor ik dat graag. De oorspronkelijke linnen uitgave ziet er zo uit [S.B.]:

 

 

 

 

Eén gedachte over “VERSCHENEN: Heruitgave Het Eerste Principe (1903): een onbekende roman over De Nerée”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *