Vijfdelige serie Vom Pionier zum Millionär tweemaal op Arte-tv

Diverse uit Europa afkomstige ‘heren der schepping’ hebben in het verre westen — lees: in de Verenigde Staten van Amerika — een wereldimperium opgebouwd van een zo enorme omvang dat in de meeste gevallen zelfs hun namen kennen. Misschien geldt dat nog het minst voor de rijkste onder hen: Astoria. […]

Vijf pioniers in één week voorgesteld
De namen die we in de vijfdelige documentairereeks van Arte-televisie tegenkomen, worden alle weliswaar in eerste instantie geassocieerd met de Verenigde Staten van Amerika, maar meer nog in het bijzonder met de functie als het Land van de Toekomst en het Land der Ongekende Mogelijkheden — een associatie die veel mensen, verspreid over ons ondermaanse ook in deze tijd nog koesteren.
Van maandag 15 februari tot en met vrijdag 19 februari wordt er elke avond tussen 19:30 uur en 20:14 uur een aflevering uitgezonden over iemand die zelf of zijn directe voorouder uit de oude wereld afkomstig was, en hier: uit het Duitse taalgebied, en een naam draagt, die bijna geen enkel menselijk wezen dat middenin het leven staat, niet kent. Hun roem heeft echter pas enige werkelijke omvang gekregen nadat de personen zich in het verre Amerika hadden gevestigd en zich daar hebben weten te manifesteren en de ladder van het succes hebben weten te beklimmen.
Hun doel hebben deze mannen — inderdaad, het gaat in deze documentaires uitsluitend om ‘heren der schepping’ — bereikt door hun vermogen tot hard werken, gekoppeld aan de doortastendheid die aan hen eigen is, en niet in de laatste plaats heeft het doorzettingsvermogen gezorgd dat zij aan de top geland zijn en een kolossale naam hebben gevestigd over heel de aarde.

Van Boïng tot Boeing
De eerste aflevering is getiteld William Edward Boeing — Der Traum vom Fliegen en behandelt het wel en wee van de man die in Hohenlimburg was geboren, en als tweeëntwintigjarige naar Michigan in de VS is geëmigreerd en daar aanvankelijk in een zagerij werkzaam was, maar vervolgens met een eigen houtbedrijf de grondsteen heeft gelegd voor een wereldimperium. Zijn naam is en blijft onverbrekelijk verbonden met de naar hem genoemde vliegmachines; bijna altijd ook bij degenen die nog nimmer in zo’n kist — of zelfs helemaal niet — hebben gevlogen. Diens zoon die in 1881 te Detroit werd geboren bouwde vaders bedrijf uit en zo kwam het uiteindelijk tot de wereldvermaarde Boeing-vliegtuigen. In de film die in 2009 voor de Norddeutsche Rundfunk werd gedraaid door Achim Scheunert.

Lees ook:  Otto von Bismarck — 1. De landjonker die een nieuw rijk stichtte

Overige afleveringen en herhalingen
De overige afleveringen met het doen en laten van de vier overige grootheden zijn:
Henry E. Steinway — Die Geburt einer Legende
Hendry John Heinz — Leidenschaft für Ketchup
John Jacob Astor — Der reichste Mann Amerikas
Levi Strauss — Ein Leben für die Jeans
Al deze afleveringen zullen in de week van maandag 22 februari tot en met vrijdag 26 februari worden herhaald, maar dan ’s middags vanaf 14:00 uur.
__________
Foto: William Edward Boeing, links, in 1929. Samen met hem Frederick B. Rentschler.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *