Voorjaarscatalogus Waanders

Het Zwolse Waanders is de grootste en zonder meer de aantrekkelijkste uitgeverij van kunstboeken in ons land. Dat blijkt ook weer uit de pas verschenen voorjaarscatalogus. Na de klik een voor ons weblog relevante selectie uit het nieuwe aanbod. […]

Het Zwolse Waanders is de grootste en zonder meer de aantrekkelijkste uitgeverij van kunstboeken in ons land. Dat blijkt ook weer uit de pas verschenen voorjaarscatalogus. Een greep uit het voor ons weblog relevante aanbod:

  • Rein van der Wiel – Van Rapenburgerstraat naar Amerika. De levenstijd van diamantbewerker en kunstverzamelaar Andries van Wezel (1856-1921)
    Andries van Wezel werd geboren in een arm Joods gezin in de Amsterdamse Rapenburg-buurt. Via zijn opleiding tot diamantbewerker kon hij opklimmen op de maatschappelijke ladder. Zijn belangstelling voor het opkomende socialisme bracht de diamantair aan het einde van de negentiende eeuw in de kringen van de SDAP en van de vakbond ANDB. Naarmate hij ouder werd, ontwikkelde hij een passie voor beeldende kunst. Hij ging vooral eigentijdse kunst verzamelen, zoals die van de Tachtigers, en genoot van de persoonlijke contacten met kunstenaars. Na zijn overlijden in 1921 ging zijn gehele collectie naar het Rijksmuseum. De omvang ervan besloeg destijds tien procent van de totale museumcollectie.
    Het boek is geen biografie in de strikte zin van het woord. Aangezien er nauwelijks egodocumenten van de kunstverzamelaar zijn overgeleverd, wordt hij voornamelijk in het licht van zijn tijd beschreven.
    (Zojuist verschenen; paperback; 256 pagina’s; ISBN 9789040076855; 29,50 euro)
  • Gedurfd verzamelen. Van Chagall tot Mondriaan
    Gedurfd Verzamelen geeft voor het eerst een uitvoerig beeld van drie visionaire joodse kunstverzamelaars: Andries van Wezel (1856-1921), Willem Wolff Beffie (1880-1950) en Salomon Slijper (1884-1971). De levens van de verzamelaars en de wederwaardigheden van hun collecties komen daarbij uitvoerig aan bod. De drie collectioneurs waren avontuurlijk genoeg om onbekende kunstenaars te steunen van de Haagse School en de Amsterdamse impressionisten. Ook nu internationaal gewaardeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland zoals Piet Mondriaan, Jozef en Isaac Israels, Jan Sluijters, Alexej Jawlensky en Marc Chagall kregen al vroeg hun aandacht.
    Dit boek belicht deze drie joodse verzamelaars tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de joodse bourgeoisie in Amsterdam rond 1900, haar rol in het mecenaat en hun verzamelingen.
    Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met het Joods Historisch Museum, waar van 14 februari tot en met 16 mei 2010 een gelijknamige tentoonstelling te zien zal zijn.
    (Zojuist verschenen; paperback; 192 pagina’s; ISBN 9789040076626; 29,50 euro)
  • Visions: Gauguin and his time. Van Gogh Studies 3
    De Engelstalige serie Van Gogh Studies biedt een podium voor recent onderzoek naar laat negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse kunst, met een focus op Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. In deel drie vormt Gauguins Vision of the Sermon (Edinburgh, National Gallery of Scotland) het uitgangspunt voor vier essays over onder meer de receptie van dit iconische werk en de verschillende symbolische interpretaties. Daarnaast is er aandacht voor de serie portretten die Gauguin van Jacob Meijer de Haan maakte. Het Musée Rodin in Parijs en het Thorvaldsen Museum in Kopenhagen komen aan bod in een essay over de negentiende-eeuwse aandacht voor individuele kunstenaars. Richard Thomson schrijft over nieuwe concepten uit ‘la nouvelle psychologie’ als het visioen en het onderbewustzijn, en de representaties daarvan in de kunst van de vroege Derde Republiek. Patricia Mainardi belicht in haar bijdrage de opmerkelijke diversiteit aan illustraties en karikaturen in negentiende-eeuwse boeken.
    Deze uitgave kwam tot tand in samenwerking met het Van Gogh Museum, waar van 19 februari tot 6 juni 2010 de tentoonstelling Paul Gauguin – De doorbraak naar moderniteit te zien zal zijn.
    (Zojuist verschenen; gebonden; 208 pagina’s; ISBN 9789040076596; 45,00 euro)
  • Emke Raassen-Kruimel – Collectie Singer – Tekeningen en prenten
    Agnes de Rijk – Collectie Singer – Beelden

    Singer Laren bezit een omvangrijke en unieke verzameling beeldende kunst uit de periode 1880-1950. In 2002 verscheen bij Waanders de catalogus van de schilderijen, nu wordt deze reeks voltooid met de publicatie van de catalogi met de beelden en de tekeningen en prenten. Singer Laren bezit ruim 180 sculpturen, waaronder de grootste particuliere collectie van Auguste Rodin in Nederland. Ook omvat de collectie werken van Nederlandse kunstenaars als Mendes da Costa, Altorf, Gerrit van der Veen en Ed Jacobs. Onder de ruim 2000 prenten en tekeningen bevindt zich werk uit de Haagse en Larense School, van kunstenaars als Toorop, Hart Nibbrig en Sluijters.
    Beide boeken geven een inleiding op het ontstaan van de basiscollectie van het museum, in 1956 geschonken door Anna Singer, en de verwervingen daarna. Met deze laatste twee delen van de volledige catalogus is de Collectie Singer nu voor het eerst voor een breed publiek ontsloten.
    (Beide worden verwacht in 2010; Tekeningen en prenten: gebonden; 208 pagina’s; ISBN 9789040076688; 39,95 euro; Beelden: gebonden; 128 pagina’s; ISBN 9789040076671; 29,95 euro)

2 gedachten aan “Voorjaarscatalogus Waanders”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *