Wenen in Hollywood in Filmhuis Den Haag

Niet voor de eerste keer is Erich Wolfgang Korngold onderwerp van ‘gesprek’ op deze site. Deze keer vanwege een gevarieerd programma dat op maandag 15 maart in het Filmhuis Den Haag zal worden gepresenteerd: een inleiding over de muziekmeester, pianomuziek van dezelfde man en fragmenten uit films waarvoor de uit Wenen afkomstige musicus ‘scores’ heeft vervaardigd. […]

Op maandag 15 maart wordt in het Filmhuis Den Haag, vanaf 19:30 uur, een avond gewijd aan de van oorsprong Oostenrijkse componist Erich Wolfgang Korngold (1897-1957): Wenen in Hollywood. Dat ‘herdenken’ gebeurt op drie manieren. Allereerst zal musicoloog Leo Samama een inleiding over de niet algemeen bekende muziekmeester houden. Daarin zal hij een vergelijking trekken tussen diens officiële oeuvre en de scores die Korngold heeft vervaardigd voor ‘Hollywood’. Waarom de Joodse componist in de jaren dertig van de vorige eeuw is uitgeweken naar de Verenigde Staten behoeft geen betoog. Pianiste Reinild Mees zal stukken voordragen van deze Weense meester.

Het ligt voor de hand dat in een filmhuis bij een dergelijke gelegenheid eveneens fragmenten zullen worden vertoond uit rolprenten, die Korngold van muziek heeft voorzien, en dat waren er meer dan twintig. Uit drie daarvan met Errol Flynn (1909-1959) zullen gedeelten te zien zijn: Captain Blood (1935), The adventures of Robin Hood (1938) en The sea hawk (1940). Tevens komen delen uit twee films met Bette Davis (1908-1989) aan de orde: The private lives of Elisabeth and Essex (1939) en Deception (1946).
__________
Zie voor uitgebreidere informatie over deze componist ons artikel Het vergeten wonderkind — Erich Wolfgang Korngold van 11 oktober 2006 gepubliceerd op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *