Wie stond model voor René Richell?

In onze mailbox vonden we de volgende oproep van Rob Delvigne:

De decadentste roman in de Nederlandse letterkunde is Pathologieën van Jacob Israël de Haan, uit 1908. ‘De ondergangen van Johan van Vere de With’ luidt de ondertitel, bewerkstelligd door de duivelse kunstenaar René Richell. In een brief aan zijn beroemde Belgische schrijversvriend George Eekhoud verklapte De Haan, dat de kunstenaarsfiguur aan de werkelijkheid ontleend is: […]

In onze mailbox vonden we de volgende oproep van Rob Delvigne:

De decadentste roman in de Nederlandse letterkunde is Pathologieën van Jacob Israël de Haan, uit 1908. ‘De ondergangen van Johan van Vere de With’ luidt de ondertitel, bewerkstelligd door de duivelse kunstenaar René Richell. In een brief aan zijn beroemde Belgische schrijversvriend George Eekhoud verklapte De Haan, dat de kunstenaarsfiguur aan de werkelijkheid ontleend is: ‘Meester Eekhoud, dit is alles gebeurd. De artist leeft, en is nu een groot teekenkunstenaar. […] In het boek staan ook brieven, die de twee elkander schrijven, en die bijna woordelijk werkelijk geschreven zijn’.

Wie was die tekenkunstenaar die model heeft gestaan voor René Richell? Je kan het volgende profiel aan het boek ontlenen: donker, geboren omstreeks 1870, heeft een relatie met Haarlem, is internationaal georiënteerd, heeft iets met Indië (batiks) van doen.

Alle kandidaten die de De Haan-kenners Rob Delvigne en Leo Ross de revue lieten passeren, bleken toch niet helemaal aan het portret te beantwoorden, bijv. Sam Jessurun de Mesquita.

Lees ook:  Henri van Booven - Tropenwee

En wat te denken van Carel de Nerée tot Babberich? De voornaam van René Richell is een omzetting van Nerée en Richell bestaat uit de laatste onderdelen van de rest van de naam. Maar Dick Veeze zag geen relatie tussen De Nerée en De Haan.

Steeds loopt het spoor dood bij gebrek aan persoonlijke gegevens over de kandidaten.

Een uitdaging voor de bezoekers van deze website om met voorstellen, nog liever: met oplossingen te komen.

2 gedachten aan “Wie stond model voor René Richell?”

  1. De Nerees vriend in de jaren 1898-1901 Henri van Booven had wel wat met Haarlem, waar hij vandaan kwam. In deze jaren woonde hij echter, uit mijn hoofd, voorn in Den haag. In de ongepubliceerde sleutelroman ‘Stille Wateren’ die hij schreef over De Neree komt Haarlem naar ik meen niet voor, maar ook dat zal ik dubbelchecken zodra meer tijd.
    gr
    Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *