Het gaat er op lijken dat 2007 het jaar van de negentiende-eeuwse schilders gaat worden: Israëls, Verstijnen, de School van Barbizon en Max Liebermann zijn al geëxposeerd en nu kan het werk van Willem Roelofs worden bewonderd in een eigentijdse ambiance: de Kunsthal in Rotterdam.
Tot en met 13 mei zijn de schilderijen van deze Haagse schilder die een liefhebber was van de School van Barbizon en een van initiators van de Haagse School, te bewonderen in het Rotterdamse. Roelofs schilderde nooit buiten, zoals de vakbroeders uit zijn tijd, maar creëerde zijn prachtige landschappen binnenshuis. Hij was een man van de klok en schilderde van 9 tot 5. Voor en na die tijd besteedde hij zijn tijd aan zijn geliefde hobby’s: het opsporen van snuitkevers en het borrelen met collega-schilders in de Haagse Puchri Studio. Behalve in het schilderen was Roelofs ook vaardig in etsen, aquarelleren en maakte hij lithografieën. In 1847 verliet hij Den Haag en ging in Brussel wonen. Daar ontmoette hij Hendrik Mesdag, die onder zijn leiding zou uitgroeien tot een van de grote schilders van de Haagse School. Niet alleen Mesdag leerde het vak van Roelofs; ook andere schilders, onder wie Paul Gabriel mocht hij tot zijn leerlingen rekenen. Tijdens zijn bezoeken aan Frankrijk ontmoette hij de schilders van de School van Barbizon. Hij logeerde twee keer in de kunstenaarsenclave, in 1852 en in 1855. De ontmoetingen maakten diepe indruk en lieten hun sporen na in de wolkenluchten en waterpartijen op zijn latere schilderijen.
‘De adem der natuur, Hollandse polderlandschappen van Willem Roelofs (1822-1897)’. Kunsthal Rotterdam, t/m 13 mei, di. t/m za. 10-17 uur. Tel: 010-440031.