Zaans schilderij uit 1904 van Armand Guillaumin ontdekt.

De Londense kunstgalerie Stoppenbach & Delestre biedt in
maart op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht een werk aan van de Franse impressionist Armand Guillaumin: Moulins en Hollande.
Op verzoek van de Haagse kunsthandelaar Yvo Bouwman bestudeerde de Zaanse molenkenner Ron Couwenhoven, schrijver van het standaardwerk 1100 Zaanse Molens, het schilderij. Couwenhoven stelde vast dat het om een Zaans schilderij ging, een blik op de Hemmes.
Guillaumin ging op advies van Claude Monet, die in 1871 Zaandam bezocht en daar 25 schilderijen maakte, naar de Zaanstreek, waar hij in 1904 schilderde in de omgeving van het Kalf.
Guillaumin was een vriend van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Camille Pissaro. Zijn werk hangt over de hele wereld in musea. Het nu gevonden olieverfschilderij stond altijd bekend als ‘Moulins en Hollande’ en is in bezit van de Londense kunstgalerie Stoppenbach & Delestre, een partner van de Haagse kunsthandelaar Yvo Bouwman. Het was niet bekend waar Guillaumin het schilderde en welke molens er op stonden.
Bouwman vroeg om assistentie, omdat het doek van Guillaumin veel overeenkomsten vertoonde met de Zaanse molenschilderijen van de Franse impressionist die hij eerder in zijn galerie had.
Het bleek te gaan om de molenwand op het schiereiland de Hemmes bij het Kalf in Zaandam. Guillaumin schilderde de oliemolens De Kogmeeuw, De Zeemeeuw, De Oude Zwan, De Roggebloem of Tasch, De Oranjeboom en de pelmolen De Sint Willebrordus aan de zuidzijde van de Kuil.
De standplaats van de schilder was ter hoogte van de herberg De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan, waar hij wellicht logeerde.
Dit is het vierde Zaans molenschilderij van Guillaumin. De al bekende schilderijen zijn de doeken met de molens De Witte Veer, het Pinksternakel en Het Zwarte Kalf aan de Poeldijk; en nog een schilderij met de oliemolen De Kogmeeuw op de Hemmes prominent in beeld. Op het derde schilderij staan de molens De Zeeman en Het Windei aan het Kalf. De twee eerste schilderijen zijn vanaf het zelfde standpunt als het nu ‘ontdekte’ schilderij gemaakt.
Dit schilderij zal vanaf 7 maart getoond worden op de internationale kunstbeurs The European Fine Art Fair (Tefaf) in Maastricht.
Hieronder de kaart van de Hemmes met de locaties.

Lees ook:  Fotopioniers op wereldreis

[Oorspronkelijk verschenen op De Orkaan door Ron Couwenhoven ]

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *