Een literaire salon over Couperus, Eline, levenslust en het onafwendbare noodlot.

De derde Zaanse literaire salon Mens durf te lezen op 23 april is een ode aan Louis Couperus en zijn romanheldin Eline Vere.

Een Zaanse zondagmiddag volgepakt met muziek en schitterende zinnen.Mens durf te lezen is de literaire salon van de Zaanstreek. Een voorstelling voor iedereen, om je te warmen aan de kracht van het woord in ons eigen Zaantheater. In de derde en laatste literaire salon van het seizoen, op 23 april, ontvangen de Zaanse schrijver Hans Kuyper en artistiek leider Anita Gundlach bezielende gasten. Zangeres Carolina Mout trakteert weer op mooie liedjes, ze wordt dit keer begeleid door gitarist Leon Mennen.

Iedere salon staat een schrijver centraal die volgens Anita Gundlach zeker op de leeslijst thuishoort. Dit keer is dat Louis Couperus (1863-1923), auteur van veelgelezen romans als Eline Vere, De stille kracht, Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Met Rémon van Gemeren, schrijver van de nieuwe, dikke biografie (958 bladzijden!) Couperus; een leven praten we over de ‘mysterieuze en ongrijpbare’ Couperus, die zelf zei: ‘De litteratuur in mij heeft mij getroost voor de dorre werkelijkheden.’ Speciale aandacht gaat deze middag uit naar de hoofdpersoon van zijn eerste roman: Eline Vere. Couperus heeft vanaf de eerste seconde geweten dat ze zou sterven, maar toen het gebeurde, gonsde het door Den Haag, ‘Eline is dood,  Eline is dood.’ Was Eline Vere echt de neurotische femme fragile, de Nederlandse Emma Bovary, of eerder een levenslustige femme forte die zich wilde bevrijden van de ketens van haar tijd en haar milieu?

In de derde salon in het Zaantheater worden Couperus en Eline Vere op vele manieren ontdekt en geëerd, muzikaal, literair, culinair. De Zaanse bas-bariton Sam Eggenhuizen laat horen waarom Couperus zo dol was op de opera en pianist Marcel Worms speelt de nocturne Eline, van Couperusbewonderaar en componist Alexander Voormolen.  Ook vertelt de Zaanse culinair journalist Onno Kleyn over potage velouté, côtelettes en papillote, chocoladepodding en andere lekkernijen uit de tijd van Louis Couperus en maakt Yvonne Kelatow, bekend van ‘De keuken van Von’ en ‘Serah Artisan’, gepeperde, Indische heimweehapjes uit het kookboek van mevrouw Couperus. Verder zingt zanger Marijn Brouwers een Couperuslied en leest Valentina Pos (10), ze deed mee aan de Zaanse voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, jeugdherinneringen voor van de kleine Louis. Leden van de Amsterdamse Couperusleeskring delen hun liefde voor Couperus met het publiek en leerlingen van Theatermijn en het Schrijfcafé van Fluxus laten zien hoe inspirerend lezen en schrijven kunnen zijn.

Lees ook:  Hélène Swarth - November

Na afloop is er alle gelegenheid tot napraten en boeken ruilen/kopen in de foyer en zijn er weer gratis hapjes – met limoncello – en mooie prijzen te winnen in de literaire tombola. De Haagse beeldend kunstenaar Albert in ’t Veld is bovendien na de salon aanwezig met zijn door Couperus geïnspireerde Couperusbroche en andere kunstobjecten.

Iedereen is welkom bij Mens durf te lezen: de complete leesclub, de obsessieve lezer en de aarzelende, de heel jonge en zeer oude lezer. Meepraten mag, hoeft niet. Het allerbelangrijkste is: Mens durf te lezen!

Eén gedachte over “Een literaire salon over Couperus, Eline, levenslust en het onafwendbare noodlot.”

  1. Prima initiatief! Ik hoop dat jullie gauw het Louis Couperus Museum in Den Haag komen bezoeken. Hartelijke groet
    Caroline de Westenholz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *