Verborgen schilderij Van Gogh onthuld

Wetenschappers hebben onder het schilderij Grasgrond van Vincent van Gogh een portret van een vrouw ontdekt. Het portret is aan het licht gekomen door een nieuwe techniek. Tot dusver konden verborgen verflagen worden onthuld met methodes als röntgenstraling-radiografie, maar helemaal duidelijk werden de overgeschilderde werken niet. Deze nieuwe methode met synchrotronstraling levert echter een gedetailleerde … Lees verder “Verborgen schilderij Van Gogh onthuld”

Nieuwe uitgaven

Het is hier loeiheet, iedereen is op vakantie, maar ik werk gewoon tussen de boeken. Ik ga zo weer met Huysmans aan de Amstel zitten, maar ik heb toch even een — toegegeven, zeer bondige — melding van enkele in de laatste maanden verschenen, boeiende boeken, waar hier hopelijk spoedig nader op ingegaan kan worden: … Lees verder “Nieuwe uitgaven”

Onbekende brief van Borel gevonden

In Amsterdam is een tot nu toe onbekende brief van de Nederlandse schrijver Henri Borel opgedoken. De brief is gedateerd 4 september 1899 en is gericht aan de uitgever Van Kampen, die van Borel o.m. zijn typische fin-de-siècle romans Het Jongetje (1898) en Het Zusje (1900) uitgaf. De brief lag jaren ergens op zolder. De … Lees verder “Onbekende brief van Borel gevonden”

Onbekende brief van Multatuli gevonden

Het Multatuli Museum in Amsterdam heeft een tot heden onbekende brief van Multatuli in handen gekregen. Het epistel, dat de auteur op 30 november 1886 stuurde aan zijn advocaat Jacques de Witt Hamer, bevat onder meer een passage over de veroordeling van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. De socialistische politicus was kort ervoor tot een gevangenisstraf van … Lees verder “Onbekende brief van Multatuli gevonden”

Kleurenfotografie, net na 1900

Meer dan honderd jaar geleden was men al in staat kleurenfoto’s te maken. In 1903 verwierven de gebroeders Lumière het patent op een uitvinding die bekend staat als ‘Autochrome Lumière’. Zij hadden daarvoor enige tijd met veel succes de mogelijkheden van de film verkend, maar zij zagen uiteindelijk toch geen toekomst voor dat medium weggelegd. … Lees verder “Kleurenfotografie, net na 1900”

H.[ilda] D.[oolittle]

De Amerikaanse, modernistische dichteres H.D. kende ik eigenlijk alleen van haar mysterieuze naam en wat ik wist van haar werk gaf mij niet direct aanleiding me in haar of haar werk te verdiepen. Ik stuitte echter onlangs op een studie die mij wel nieuwsgierig maakt en haar ook binnen ons rond1900-interesseveld brengt. Het betreft dit … Lees verder “H.[ilda] D.[oolittle]”

Nieuwe aanwinsten van Toorop in Kröller-Müller

Het Kröller-Müller Museum kocht deze week twee schilderijen van Jan Toorop (1858-1928) aan. ‘De Bonensnijder’ uit 1905 en het twee jaar jongere ‘Aardappels rapen’ zijn samen met andere kunstwerken van Toorop tot en met 3 augustus in het museum op de Veluwe te zien. De schilderijen zijn gemaakt in Toorops ‘Zeeuwse’ periode en verraden de … Lees verder “Nieuwe aanwinsten van Toorop in Kröller-Müller”

(Decadente) aanwinsten (5)

Veel boeken voor weinig geld: dat leest voor een man wel zo lekker, om Reve te parafraseren. -A.M. Musschoot (red.), Van Nu en Straks (1893-1901). Bloemlezing (1982). Een wel wat selectieve; vooral de grote namen uit het beroemde Vlaamse tijdschrift. Veel bekends, maar ook bijvoorbeeld door mij nog niet eerder gelezen vroege, mooie verhalen van … Lees verder “(Decadente) aanwinsten (5)”

DBNL — Nieuwe titels (juli)

Van en over rond 1900, onlangs geplaatst op de website van de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren: – Jan Bank en Maarten van Buuren, 1900. Hoogtij van burgerlijke cultuur – Erica van Boven, Een hoofdstuk apart. ‘vrouwenromans’ in de literaire kritiek 1898-1930 – Paul Fredericq, Schets eener geschiedenis der Vlaamsche Beweging – B.H. Lulofs, … Lees verder “DBNL — Nieuwe titels (juli)”

Gelezen: Van de liefde die vriendschap heet

Met genoegen las ik de hier zojuist aangekondigde briefwisseling tussen Kloos en Verwey. Ik zal puntsgewijs toelichten wat de oorzaak van dit genoegen was: – Hoewel de Tachtigers doorgaans met de nodige egards besproken en behandeld worden, bestaan er, in tegenstelling tot auteurs van latere periodes als bijvoorbeeld Elsschot of Hanlo (eigenlijk zou hier ook … Lees verder “Gelezen: Van de liefde die vriendschap heet”