(Decadente) aanwinsten (5)

Veel boeken voor weinig geld: dat leest voor een man wel zo lekker, om Reve te parafraseren.
-A.M. Musschoot (red.), Van Nu en Straks (1893-1901). Bloemlezing (1982). Een wel wat selectieve; vooral de grote namen uit het beroemde Vlaamse tijdschrift. Veel bekends, maar ook bijvoorbeeld door mij nog niet eerder gelezen vroege, mooie verhalen van Cyriel Buysse en Emmanuel de Bom.
-Villiers de l’Isle Adam, Nouveaux Contes Cruels et Propos d’Au Dela. Een prachtig uitgegeven (halfleder, gouden belettering, goud op snee; prachtexemplaar) van dit oorspronkelijk in 1893 verschenen bundeltje, met het laatste en wat ongepubliceerd werk van deze oude graaf. Bevat onder meer de redelijk beroemde/bekende verhalen ‘La Torture par l’Espérance’ en ‘L’Amour Sublime’, maar ook het mij onbekende pareltje ‘L’Elu des Rêves’. Wat een prachtige titels alleen al!
-George Rodenbach, De Beiaardier. Nederlandse vertaling (Houtekiet 2003) van de onder meer door Couperus bewonderde, symbolistische roman Le Carillonneur (1897). Rodenbachs Bruges-la-Mort (1892) vind ik een meesterwerk en ben hier dan ook zeer benieuwd naar. Ik wist dat deze uitgave bestond, maar had ‘ m nog nooit in handen gehad, totdat het nu voor 2,50 met stapels bij De Slegte ligt.
-H.H. Ewers, Alraune. De geschiedenis van een levend wezen. Nederlandse vertaling (De Arbeiderspers 1973) van deze oorspronkelijk in 1911 verschenen roman. In The Decadent Handbook werd het getypeerd als ‘A satanist fantasy inspired by the works of Poe and de Sade’, dus ik kocht het direct en ben het nu gefascineerd aan het lezen: goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *