// artikel

Nederlandse literatuur

Voetnootje over Tachtig

Een voetnootje voor de boek- en prentveilingensneupers. Aanstaande 3 en 4 november veilt Van Stockum een aantal buitengewoon aardige Van Hoytema-items. Een daarvan – cat. nr. 542 – is een zeldzaam intekenbiljet: HOYTEMA, T. (Theo) VAN (1863-1917). “Intekenbiljet voor : het leelijke jonge Eendje “. Lithography in colours with handwritten name of the client & receipt of payment signed by the artist mounted verso. 22 x 14,5 cm. Behind passepartout. Knuttel 4. Very rare. See repr.”
De beschrijving vermeldt het niet maar uit de afbeelding blijkt dat het door H.G. Samson, Overtoom, Amsterdam is ingevuld. Dit is als ik me niet vergis de Tachtiger-arts Henri Samson, onder wiens zorgen Willem Kloos kwam nadat hij op 5 oktober 1895 een poging tot zelfmoord deed. Leuk Tachtiger-detail dus.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

2 reacties op “Voetnootje over Tachtig”

 1. dag Sander,
  Geinteresseerd in Henri Samson vanwege genealogie-onderzoek. In je bericht schrijf je over een afbeelding/reproductie waar zijn naam op te zien is. Waar kan ik die afbeelding van het inteken-biljet vinden?
  vr.groet,
  Marie-Claire

  Door Marie-Claire | 29 december 2010, 1:45
 2. Beste,

  In de – gedrukte – catalogus van Van Stockum veilingen nov 2010:

  http://www.vanstockums-veilingen.nl/veiling/zoeken

  542
  03-11-10
  1110
  HOYTEMA, T. (Theo) VAN (1863-1917).
  “Intekenbiljet voor : het leelijke jonge Eendje “. Lithography in colours with handwritten name of the client & receipt of payment signed by the artist mounted verso.
  22 x 14,5 cm. Behind passepartout.
  Knuttel 4. Very rare. See repr.

  Zou ze even mailen en dan sturen ze je het vast wel toe. Succes met uw onderzoek!

  vrgr

  Sander

  Door sander | 3 januari 2011, 11:04

Reageer

Foto van de dag