// artikel

Buitenlandse literatuur

Onbekende brief van Wilde aan Bosie opgedoken

Onderzoekers hebben een collectie verloren gewaande brieven en manuscripten van Oscar Wilde herontdekt. Tussen de papieren bevindt zich de vroegst bewaard gebleven brief van de auteur aan zijn minnaar Lord Alfred Douglas, oftewel ‘Bosie’.

In de brief, die waarschijnlijk eind 1892 werd geschreven, spreekt Wilde de hoop uit dat de visitekaarthouder die hij Bosie heeft overhandigd, bij hem in de smaak gevallen is:

‘Dearest Bosie, I am so glad you are better and that you like the little card case. Oxford is quite uncomfortable in winter. I go to Paris next, or in the next 10 days or so … I should awfully like to go away with you somewhere where it is hot… I am terribly busy in town… Of the poem I will write tomorrow, Oscar.’

De brief is te vinden in een in rood leer gebonden boek dat vijftig handgeschreven pagina’s bevat, met onder meer negen gedichten en het verhaal ‘The Selfish Giant’, in het handschrift van Wilde’s echtgenote Constance.

De verzameling behoorde ooit toe aan Douglas’ vader, de negende Markies van Queensberry. Wilde raakte in conflict met de markies, die de auteur van sodomie betichtte. Dit leidde uiteindelijk tot een van de meest beruchte en spraakmakende rechtszaken uit de Engelse geschiedenis; Wilde spande een proces aan wegens smaad, dat hij verloor. Oscar Wilde werd enige tijd later gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid.

Via enige omwegen belandde de collectie in handen van de echtgenote van een rijke Braziliaanse verzamelaar, die deze recentelijk schonk aan The Morgan Library in New York. De handschriften worden nu eerst aan een nadere inspectie onderworpen. Volgend jaar april zal de collectie worden tentoongesteld.

Bron: The Independent en Artinfo.com

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

2 reacties op “Onbekende brief van Wilde aan Bosie opgedoken”

  1. Als ik zo vrij mag zijn – een “card case” lijkt me een visitekaarthouder.

    Door Adriaan Simons | 10 december 2008, 17:01
  2. U mag zo vrij zijn, waarvoor hartelijk dank; inmiddels gecorrigeerd.

    Door Peter Hoffman | 10 december 2008, 21:49

Reageer

Foto van de dag