(Decadente) aanwinsten (9)

-‘Esjee’, Kinderen van hun tijd (1895). Dit mag gerust de aanwinst van de laatste twee jaar genoemd worden. Ik zocht dit boek al zeker dertien jaar, of in ieder geval sinds ik er in ik meen 1995 een halve zin over las in Jacqueline Bels Nederlandse literatuur in het fin de siècle: ‘De Tijdspiegel vindt dat Levenswijding veel beter is dan Esjees eerdere boek, Kinderen van hun tijd.’ (p. 159) Titel en jaar van verschijnen wekten meteen mijn interesse, doch het boek in handen krijgen – ho maar!

-‘Esjee’, Kinderen van hun tijd (1895). Dit mag gerust de aanwinst van de laatste twee jaar genoemd worden. Ik zocht dit boek al zeker dertien jaar, of in ieder geval sinds ik er in ik meen 1995 een halve zin over las in Jacqueline Bels Nederlandse literatuur in het fin de siècle: ‘De Tijdspiegel vindt dat Levenswijding veel beter is dan Esjees eerdere boek, Kinderen van hun tijd.’ (p. 159) Titel en jaar van verschijnen wekten meteen mijn interesse, doch het boek in handen krijgen – ho maar! Totdat ik onlangs dankzij een attente lezeres het prachtig uitziende en wildzeldzame (beter gezegd: bijkans van de aarbodem verdwenen) boek kon verwerven. Nader verslag volgt.
-Baudelaire, Les Fleurs du Mal. Nooit gedacht dat ik nog eens een extra exemplaar van deze klassieke en miljoen keer uitgegeven boekenmarkt- en winkeldochter zou aanschaffen, maar deze uitgave had een reuzestoere zwart halflederen band en gouden belettering en is uit 1894. Een mooi jaar voor boekuitgaven van decadente of gewoon heel goede poëzie.
-Remy de Gourmont, Une Nuit au Luxembourg (1906). Een iets latere doch prachtig gebonden en in zeer goede staat verkerende uitgave van later werk van deze uitstekend en aanvankelijk zeer decadent schrijver. Voor 3,50 bij Jos op het Waterlooplein. Wie kan dat laten liggen, vraag ik u?
-Huysmans, L’Oeuvre Erotique de Felicien Rops (1992). Een door mij nog niet eerder gelezen (ondertussen dus wel) bijzondere tekst van Huysmans, oorspronkelijk verschenen in La Plume van 15 juni 1896. Deze uitgave is uitvoerig geïllustreerd met Rops’ prachtige (als je ervan houdt dan) en benauwende kunstwerkjes. Dat scheelt de aanschaf van een groot, duur kunstboek over Rops.
Aletrino, Uit den dood (1889). Helaas geen eerste druk maar een toch leuke herlees-pocket.
Frans Netscher, Studies naar het Naaktmodel. (1886). Idem, maar over Netscher hier binnenkort meer.
-Eduard B. Koster, Tonen een Tinten (1900). Een al poos geleden gekregen geschenkje. Niks zeldzaams, maar wel een aardig boekje van Koster met wat schetsen en poëzie. Moet ik nog beter bestuderen.

2 gedachten aan “(Decadente) aanwinsten (9)”

 1. Dag Sander,
  Ken je de uit 1928 daterende uitgave van Les Fleurs?
  Ik kocht het boekje in 1984 te Toulouse, toenmaals vooral vanwege de fraaie illustraties
  (Rochegrosse etc.)
  Godezijdank deed ik er een kaft om van transparant papier, dat de rug behoedde voor mijn tabaksrook en
  vreemde blikken; je weet nooit wie je ontvangt.
  Meest nerveuze doch hartelijke groet, Nico Weber

  De rug ervan

 2. Waarde Nico,

  Die ken ik helaas niet, althans, mogelijk heb ik hem wel eens in handen gehad, maar het staat me niet bij helaas.
  hartelijke nerveuze groet
  S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *