’s Werelds oudste dier: Jonathan van 176 jaar

Op Sint-Helena, het eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan waar Napoleon Bonaparte zijn laatste adem uitblies, zou het oudste dier te wereld leven. Het gaat om Jonathan, een schildpad die in 1882 op vijftigjarige leeftijd met drie soortgenoten naar de Britse kroonkolonie werd gebracht. De krasse überbejaarde leeft momenteel op de plantage van de goeverneur. […]

Op Sint-Helena, het eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan waar Napoleon Bonaparte zijn laatste adem uitblies, zou het oudste dier ter wereld leven. Het gaat om Jonathan, een schildpad die in 1882 op vijftigjarige leeftijd met drie soortgenoten naar de Britse kroonkolonie werd gebracht. De krasse überbejaarde leeft momenteel op de plantage van de goeverneur.

Zijn uitzonderlijk hoge leeftijd is pas zeer recent aan het licht gekomen, toen er een serie foto’s over de Boerenoorlog werd geveild. Nader onderzoek wees uit dat de schildpad die op één van deze foto’s uit 1900 te zien is, Jonathan moet zijn.

Het dier, dat op het landgoed gezelschap heeft van vijf jongere schildpadden, schijnt nog zeer vief te zijn. Ondanks dat hij blind is aan één oog, heeft hij nog voldoende energie om regelmatig zijn vrouwelijke soortgenoten te grazen te nemen.

Jonathan in 1900 en dezelfde schildpad in 2008
Jonathan in 1900 en dezelfde schildpad in 2008. Foto's: BNPS.CO.UK

Bron: Telegraph.co.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *