// artikel

Internet

Shakespeare-Liederen van Korngold dinsdag op BBC Radio 3

Concert met werk van Erich Wolfgang Korngold
In het programma Radio 3 Lunchtime concert van die BBC-zender zullen op dinsdagmiddag 24 februari — tussen 14:00 uur en 15:00 uur onze tijd — drie composities worden uitgevoerd door Elizabeth Watts, sopraan; en Philip Thomas, piano. Het laatste van die drie werken betreft een compositie van Erich Wolfgang Korngold — een componist aan wie we in dit elektronische cultuurtijdschrift op 11 oktober 2006 een uitgebreid artikel hebben gewijd.
Van deze, als wonderkind begonnen, muziekmeester (1897-1957) zal opus 29 uit 1939 worden gespeeld: Liederen — Songs of the Clown — op teksten van William Shakespeare (1564-1616), uit diens Twelfth Night or What You Will.

Scandaleus
Korngolds muziek dient te worden gekwalificeerd als behorend tot de laat-romantiek. Het is een Meer Dan Grof Schandaal dat op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina de stijl van Korngold wordt gekwalificeerd als Entarte Musik. Welke minder, dan wel totaal niet begaafde, kan zoiets ongecontroleerd en ongestraft op een encyclopedische site plaatsen? Het begrip Entartete Musik is absoluut geen stijlrichting doch slechts een epitheton dat ten tijde van de donkerbruin-gefixeerde necrofielen-gekte werd opgeplakt door het meest abjecte moffentuig dat deze aarde ooit heeft gekend, en die kunstenverachtende term wordt thans en passant — meer dan zes decennia na de Tweede Wereldoorlog — klakkeloos overgenomen en niet eens door een geciviliseerde redactie op adequate wijze aangepast.

Het artikel dat in de stijlloosheid van een bezopen Tante Betje was geschreven, heb ik inmiddels zoveel mogelijk aangepast, maar daar valt nog wel één en ander aan te doen. [1]
__________

[1] Nu de lezers via deze site van deze omissie kan kennisnemen door middel van de bijgevoegde illustratie, heb ik de gewraakte kwalificatie op de Wikipedia-pagina verwijderd en deze vervangen door de juiste.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

(Nog) geen reacties op “Shakespeare-Liederen van Korngold dinsdag op BBC Radio 3”

Reageer

Foto van de dag