Verloren gegane film uit 1910 over Buffalo Bill op Arte-televisie

Hoezeer legenden omtrent een persoon de werkelijkheid kunnen overschaduwen, blijkt in de ware levensgeschiedenis van vele historische figuren. Eén van hen is William Frederick Cody, die als Buffalo Bill legendarisch is geworden. […]

“De enige echte”
Begin jaren vijftig, na een wandeling met mijn grootvader in de Indische buurt van de stad Groningen, bleef opa even staan bij het zeer ruim uitgevallen Bernouilliplein. “Kijk, mijn jong, hier heeft het circus van Barnum and Bailey in 1900 zijn tenten opgeslagen. De voorstellingen werden met veel poespas aangekondigd vanwege een optreden van de enige echte Buffalo Bill.”  In het verloop van het verhaal werd het duidelijk dat opa er niets van geloofde, omdat er naar zijn opvatting nogal flink wat enige echte Buffalo Bills, verspreid over de aardbol waren opgetreden. Daarbij had mijn grootvader, zeker achteraf beschouwd, een betere kijk op het geheel doordat hij in het eerste decennium van de twintigste eeuw enige jaren in de staat Michigan had doorgebracht en ook daar de enige echte Buffalo Bill had gezien. Ten minste één van hen kon niet de echte zijn, als gevolg van onderling afwijkende lichaamsbouw en wat dies meer zij. De burgerlijke naam van Buffalo Bill luidt William Frederick Cody (1846-1917).

Lees ook:  Biografische film over Max Jacob nog tweemaal op Arte-tv

Film uit 1910
Arte-televisie zendt bij tijd en wijle een aflevering uit van de documentaire serie Verschollene Filmschätze, waarin historische filmopnamen worden vertoond. Op zaterdag 6 februari — tussen 21:30 uur en 22:00 uur wordt opnieuw een aflevering vertoond, deze keer met de titel 1910 Buffalo Bill ist Buffalo Bill. Het betreft een Franse documentaire uit 2007, met een duur van 26 minuten, die onder regie van Serge Viallet werd gedraaid, en als bijdrage van Arte France de ether wordt ingestuurd. Nog tweemaal volgt een herhaling: de eerste op dinsdag 9 februari, vanaf ’s ochtends 11:50 uur, de tweede op zondag 14 februari, in de middag vanaf 16:20 uur.
__________
Afbeelding
William Frederick Cody, bijgenaamd Buffalo Bill — soldaat, bizonjager en showman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *