Un coeur simple van Gustave Flaubert als speelfilm op TV5 Monde

Dat Flauberts verhaal ‘Un coeur simple’ een roman zou zijn, is een hardnekkig vooroordeel. Het verhaal is onderdeel van de ‘Trois contes’ uit 1877. Verleden jaar is het verfilmd door Marion Laine. […]

Verfilmde literatuur
Op maandag 16 maart, ’s middags vanaf 14:00 uur, vertoont TV5 Monde de film Un coeur simple, een Franse productie uit 2008, geregisseerd door Marion Laine. Dit drama vindt zijn oorsprong in het gelijknamige verhaal van één van Frankrijks grootste zonen op het gebied van de literatuur: Gustave Flaubert (1821-1880). Het is van de drie verhalen, die in 1877 tezamen zijn verschenen in de bundel Trois contes. Hoewel het verhaal in een behoorlijke letter nog geen zeventig pagina’s beslaat, wordt het veelvuldig, ten onrechte, als roman aangekondigd. Doch een ooit gepostuleerde mededeling, die is gebaseerd op affectieve preoccupatie, is nu eenmaal een lang leven beschoren. Dat blijkt opnieuw, nu in gegevens over deze verfilming ook weer wordt gerept van het begrip roman. In de film zien we Sandrine Bonnaire, Marina Foïs, Pascal Elbé en Noémie Lvovsky.
Deze uitzending is reeds een herhaling, maar het is niet uitgesloten dat TV5 deze film binnen redelijke termijn nogmaals zal presenteren.
____________
Afbeelding: Voorzijde van een pocket-versie, verschenen in 1956, als onderdeel van de reeks Bibliothèque précieuse van Librairie Gründ. Het gaat hier eveneens om de Trois contes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *