Josef Suk, Antonín Dvorák en Gustav Mahler in WDR’s Konzert live

Een concert met uitsluitend werken uit het fin de siècle van componisten uit Bohemen en Moravië: een combinatie van streken, die niet zelden te lijden heeft onder onvoldoende begrip in de wereld der vertalers of, beter gezegd, diegenen welke menen daarvoor te kunnen doorgaan, want over ‘bomen en meren’ gaat het waarachtig niet. […]

In het programma Konzert live van de regionale Duitse radiozender WDR 3 — uit te zenden op vrijdag 2 juli tussen 20:05 uur en 22:30 uur — staan drie composities gepland in de aflevering die als titel draagt Mahler V — Klänge aus Böhmen und Mähren. [1]

Als eerste is de Boheemse componist Josef Suk (1874-1935) aan de beurt — die tevens violist en muziekpedagoog was en voorts de schoonzoon van de componist Dvorák — met het Scherzo fantastique, opus 25 uit 1903.  Dan treedt violist Christian Tetzlaff op in het Concert voor viool en orkest in a kleine terts opus 53, gecomponeerd in de jaren 1879-1882 door Antonín Dvorák (1841-1904). De solist wordt begeleid door het Symfonieorkest van de Westdeutsche Rundfunk onder leiding van de Tsjechische dirigent Jakub Hrusa (geboren 1981). Datzelfde ensemble heeft voorafgaand aan dit vioolconcert reeds de compositie van Josef Suk voor de toehoorders tot klinken gebracht. Ook de derde compositie van de concertavond via de ether zal door dat orkest worden gespeeld: de Symfonie nr. 1 — Der Titan — van Gustav Mahler (1860-1911). Over dat laatste werk kunt u op deze site meer lezen in een ellenlang artikel dat is opgenomen op 23 augustus 2006, met als titel Natuurliefde als katharsis — Mahlers Eerste als zelfanalyse.
__________
[1] Meer dan eens is het begrip Böhmen und Mähren in zichzelf respecterende Nederlandse omroepgidsen gepresenteerd als bomen en meren, ook al is Bohemen en Moravië de enig juiste uitdrukking in onze taal.
__________
Afbeelding: De schoonzoon van componist Antonín Dvorák, Josef Suk, beheerste het vak van muziekmeester eveneens in diverse disciplines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *