150 jaar geleden geboren: Sigmund Freud

Sigmund Freud (1856-1939), grondlegger van de psychoanalyse, in Freiberg werd geboren. Hoewel hij als wetenschapper altijd omstreden is geweest, is zijn invloed op met name de literatuur tot op de dag van vandaag nauwelijks te overschatten. Wie het gedachtegoed van de psychiater eens niet via de omweg van de kunst maar direct tot zich wil nemen, moet het Duits machtig zijn of genoegen nemen met oude vertalingen van of bloemlezingen uit zijn omvangrijke oeuvre. Dat gaat gelukkig binnenkort veranderen. […]

Sigmund Freud (1856-1939)Op zaterdag 6 mei was het precies 150 jaar geleden dat Sigmund Freud (1856-1939), grondlegger van de psychoanalyse, in Freiberg werd geboren. Hoewel hij als wetenschapper altijd omstreden is geweest, is zijn invloed op met name de literatuur tot op de dag van vandaag nauwelijks te overschatten. Wie het gedachtegoed van de psychiater eens niet via de omweg van de kunst maar direct tot zich wil nemen, moet het Duits machtig zijn of genoegen nemen met oude vertalingen van of bloemlezingen uit zijn omvangrijke oeuvre.
Dat gaat gelukkig binnenkort veranderen. Het Freud-jaar 2006 brengt, onder veel meer, een chronologisch geordende, volledige, Nederlandse editie van Freuds werk, inclusief zakenindex, begrippenlijst en concordantie. Deze elfdelige uitgave zal in november van dit jaar bij uitgeverij Boom verschijnen. Vertaler en editeur Wilfred Oranje werd voor deze titanenarbeid onlangs benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.
Zie voor andere activiteiten in het kader van het Freud-jaar: www.freudfestival.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *