1900-1939 — Boek- en Affichekunst van Duitse literatuur in Praag

De Duitse literatuur in Praag nam tot aan de Tweede Wereldoorlog een bijzondere plaats binnen die cultuur in. Aan de hand van boek- en affichekunst uit de periode 1900-1939 is er straks gedurende vijf weken in het Goethe Institut Rotterdam een speciale expositie over die deelaspecten van de letteren binnen de Praagse cultuur. […]

Duitse literatuur in Praag
Op donderdag 5 februari,  ’s avonds om 19:00 uur, wordt — in aanwezigheid van de Ambassadeurs van Tsjechië, Duitsland en Litouwen — in het Goethe Institut Rotterdam een tweetal tentoonstellingen geopend. Voorts zal er ter gelegenheid daarvan een uur nadien tevens een concert worden gegeven.
De ene expositie betreft hedendaagse voorbeelden van Litouws ex-libris; de tweede  expositie biedt Buch- und Plakatkunst 1900-1939. Aan de hand van boek- en affichekunst wordt uit de genoemde periode Duitse literatuur in Praag voorgesteld.
Die Goldene Stadt Prag heeft een hele poos een bijzondere plaats binnen de Duitstalige literatuur en journalistiek ingenomen. Namen, die in de letteren van de taal der dichters en denkers zijn vereeuwigd en tot op de huidige dag een bijzondere plaats blijvend hebben kunnen innemen, zijn die van de uitzonderlijke schrijver Franz Kafka (1883-1924), van de razende reporter Egon Erwin Kisch (1885-1945), en — zij het minder algemeen — Fritz Mauthner (1849-1923), journalist, redacteur, taalfilosoof en vooraanstaand Kaffeehausbesucher. Temidden van talrijke andere letterlievenden.

Lees ook:  Die Verwandlung van Franz Kafka wordt op NDR Kultur voorgelezen

De synchroon gehouden tentoonstellingen, die zijn voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen het Goethe Institut Niederlande, het Litouws Cultureel Centrum en het Tsjech Centrum, blijven te bezichtigen tot en met vrijdag 13 maart.
De exposities kunnen op vijf dagen per week worden bezocht. Op maandag, dinsdag en donderdag van 17:00 uur tot 19:00 uur; op woensdag van 12:00 uur tot 19:00 uur; en op vrijdag tussen 14:00 uur en 17:00 uur.
____________
Afbeeldingen

1. Voorzijde van het stofomslag van de Reclam-bundel met verhalen van toenmalige, Duitstalige, Praagse schrijvers.
2. Voorkant van het stofomslag van de Memoires — Prager Jugendjahre —  van Fritz Mauthner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *