Vraag: welke van de volgende Nederlandse schrijvers schreef géén roman die je probleemloos aan de stroming van het decadentisme kunt verbinden? A. Louis Couperus B. Jacob Israël de Haan C. Carel Scharten D. Eduard Veterman U zou natuurlijk gaan voor antwoord ‘C’. Fout! Het is een instinkerd, want het goede antwoord staat er niet bij. … Lees verder “Carel Scharten en het (polder)decadentisme: De bloedkoralen doekspeld“
Maand: februari 2014
Een Russisch liefdesverhaal – over Mikhail Kuzmins Op vleugels (1907)
Er is geen beter boek om de bittere bijsmaak van de Olympische Spelen weg te spoelen. Op vleugels van Mikhail Kuzmin verscheen in 1907 en deed de gemoederen meteen hoog oplopen. Conservatieve Russen waren meedogenloos in hun oordeel over Kuzmins novelle, die draait om de seksuele bewustwording van een verlegen jongeman. De controverse laaide onder … Lees verder “Een Russisch liefdesverhaal – over Mikhail Kuzmins Op vleugels (1907)”
Scandinavische winter: Den eviga gåtan (1907) van Gustaf af Geijerstam
De Hollandse winter zet gelukkig niet echt door, maar de Scandinavische winter heerst nog steeds op rond1900.nl. Tot onze lichte boekensneupverrassing stuitten we onlangs op een nog niet eerder gesignaleerde Geijerstam (of moet je zeggen ‘Af Geijerstam’?): Het eeuwige raadsel. Het verscheen in 1908 te Amsterdam bij Becht, de welbekende uitgever van veel beroemde en nu-niet-meer-zo-heel-beroemde Scandinavische … Lees verder “Scandinavische winter: Den eviga gåtan (1907) van Gustaf af Geijerstam”
Sense and Sensuality: Art Nouveau 1890-1914
Mocht het Noodlot u dit jaar naar het Engelse Sainsbury brengen, bezoekt u dan zeker de tentoonstelling Sense and Sensuality: Art Nouveau 1890-1914 dat, de titel zegt het al, de sensuele kant van deze kunststroming belicht aan de hand van werk van o.a. Beardsley, Vallotton, Steinlen en Mucha. Zie hier en hier voor details.
Onthulling Henri van Booven
Na het Couperusjaar 2013 volgt uiteraard het jaar van Henri van Booven. Dat werd onlangs feestelijk geopend in Amsterdam: afgelopen zondag, 9 februari, vond op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam (NRCA) de feestelijke onthulling plaats van twee vitrines in de Henri van Booven Conference Room met daarin een klein deel van de kostbare rugby-memorables uit de … Lees verder “Onthulling Henri van Booven”
Over A.H. Bakker Korff en De Ware Jacob
Uw décadence-reporter (om zonder permissie een trouwe lezer te citeren) stapte, in het belang van ’s lands kunstgeschiedenis alsmede uit pure ennui, afgelopen maandag op zijn fietsje om vanuit zijn decadente villa in Amsterdam-Noord helemaal af te reizen naar Amsterdam-Zuid. Zuid, waar de mensen slank zijn en netjes gekleed, en waar in de Cornelis Schuytstraat … Lees verder “Over A.H. Bakker Korff en De Ware Jacob“